Komesar za proširenje EU

Komesar za proširenje EU Olivér Várhelyi kaže da proces integracije mora biti ubrzan za zemlje Zapadnog Balkana, kao i da bi Bugarska trebalo da ukine veto na početak pregovora za članstvo Sjeverne Makedonije do kraja juna ove godine, prenosi bugarski portal Novinite.

Várhelyi je dodao da je "izuzetno razočaran" što je pitanje početka pregovora Skoplja o članstvu u EU ponovo na dnevnom redu i istakao da je smatrao da je to pitanje završeno prije dvije godine.

"Rat nam pokazuje da nemamo vremena za gubljenje. Nemamo interesa da gubimo više vremena. Ekonomska kriza i kovid-19 nam pokazuju do čega može dovesti nedostatak integracije. Proces integracije mora biti ubrzan za zemlje Zapadnog Balkana", istakao je on.

Várhelyi je na forumu "EU u susret Balkanu. Lekcija iz Ukrajine: Evropsko proširenje - zaštita od rata", koji se održava u bugarskoj prestonici Sofiji, rekao da je poštovanje vladavine prava glavni kriterijum za članstvo u EU, te da je proces proširenja dobio previše nacionalne dimenzije.

"Evropa mora da radi zajedno na sprečavanju sukoba na Balkanu, što bi trebalo da bude glavni prioritet, jer bi cijela Evropa bila pogođena mogućim sukobom", poručio je on.

Ministarka spoljnih poslova Teodora Genčovska ponovila je da bi Bugarska mogla da ukine svoj veto, ali nakon promjena u makedonskom ustavu koje garantuju prava Bugara u zemlji.

Izvor: Novinite.kom/Kosovoonline