Moramo biti obazrivi

Ministar spoljnih poslova Austrije Alexander Schallenberg izjavio je da mu je kao šefu diplomatije naročito važno da EU ne zaboravi Zapadni Balkan, koji je već godinama u briselskoj čekaonici, istovremeno izrazivši čuđenje zbog kritika njegove izjave da bi trebalo pronaći alternativu članstvu Ukrajine u EU, prenosi Euronews.

Schallenberg je, agenciji APA, tokom posjete Jordanu, rekao da je jasno stavio do znanja da je Ukrajina dio Evrope, i podsjetio da je već u februaru sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, tokom posjete Kijevu, rekao da nije siguran da li je punopravno članstvo u EU jedini put.

Schallenberg je podvukao da mu je, kao šefu austrijske diplomatije, posebno važno da region Zapadnog Balkana, koji se već godinama nalazi u čekaonici EU, ne bude zaboravljen.

"Moramo paziti koje signale šaljemo i moramo biti veoma obazrivi koja očekivanja stvaramo", upozorio je on.

Alexander Schallenberg je kazao da istočno partnerstvo ne može dalje postojati, zato što je jedna država brutalno napala treću i jedna de fakto odustala od svog suvereniteta - Bjelorusija.

Prema njegovim riječima, pored punopravnog članstva u EU, postoje mnogo oblici vezivanja za Uniju. S tim u vezi je ukazao na primere Švicarske, Velike Britanije, Norveške i Islanda.

"Mislim da tu postoji još prostora za diskusiju. Uvijek smo govorili da nema prečica, to jest brzih traka do članstva u EU, već da je pristupanje EU jedan proces, koji ima svoje stepenice", poručio je Schallenberg.

Schallenberg je, tokom vikenda na jednom skupu u Austriji rekao da treba pronaći alternativu za približavanje Ukrajine EU, koje ne bi išle obavezno ka punopravnom članstvu u Uniji.

Izvor: Euronews/Kosovoonline