Crna Gora prva

Prema podacima Ministarstva finansija, javni dug je u Albaniji je 2021. godini iznosio 78,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) pa je samim tim ova zemlja zauzela drugo mjesto u regionu po stopi javnog duga, tačnije pozicionirana je odmah poslije Crne Gore, prenosi BalkanWeb.

Ostale zemlje u regionu imaju niži nivo duga, Srbija i Sjeverna Makedonija sa po 58 odsto BDP, Bosna i Hercegovina sa 36 i Kosovo  22 odsto BDP.

 Sve zemlje su ubrzano povećale dug 2020. godine, sa ciljem oživljavanja privrede nakon pandemije. U Albaniji je dug porastao za skoro 10 procentnih poena i nastavio da ostane visok u 2021. Iako je dug rastao po jednoj od najviših stopa u Evropi, ekonomska podrška pandemiji je bila niža u Evropi, sa manje od 1 odsto BDP, podaci su  Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Svjetska banka i MMF savjetovali su albansku vladu, da bude oprezna u pogledu potrošnje i fiskalne konsolidacije. Svjetska banka je u svom najnovijem izvještaju o centralnoj Evropi i Aziji bila oštra po pitanju visokog nivoa duga Albanije.

"U osnovnom scenariju, očekuje se da će javni dug blago pasti na 78,1 odsto BDP tokom ove godine. Međutim, fiskalna ravnoteža može se dodatno pogoršati ako međunarodno okruženje bude nepovoljno, što bi primoralo Vladu da smanji kapitalne izdatke kako bi sprečila povećanje odnosa duga prema BDP", upozorila je Svjetska banka.

Izvor: BalkanWeb/Kosovoonline