Tema registarske tablice

Evropski zvaničnici ne isključuju mogućnost da u toku ove nedjelje bude održan još jedan sastanak na nivou glavnih pregovarača Kosova i Srbije kako bi se nastavila rasprava o pronalasku rješenja za registarske tablice, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako prenosi ovaj medij, evropski izvori su upozorili da je prošlonedjeljni neuspjeh bio posljedica toga da je Srbiju zanimalo da zadrži "status kvo" oko tablica, a da je Kosovo bilo zainteresovano da pronađe rješenje.

Kao posljedica nedostatka dogovora, ostaje režim takozvanih stikera za vozila iz Kosova i Srbije, ali i mogućnost da kosovske vlasti počnu sa skidanjem sa vozila na Kosovu one registarke tablice koje su izdali organi Republike Srbije (tablice sa naznakom KM).

Radio Slobodna Evropa piše, prema navodima izvora, da se Srbija u dva navrata složila da ukine praksu izdavanja registarskih tablica za vlozila na Kosovu, 2011. i 2016 godine, ali da je taj dogovor sproveden samo u južnom dijelu Kosova, ali ne i na sjeveru.

Evropska unija ima jasan stav oko ovog pitanja, registarske tablice sa naznakom KM trebaju postepeno da se ukidaju jer su se oko toga strane dogovorile u dva navrata.

Upravo pitanje tablica KM je, prema ovim izvorima, razlog zašto je evropski specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak uputio poziv šefovima pregovaračkih ekipa iz Kosova i Srbije, Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću da se oko ovog pitanja dogovore na narednom sastanku koji bi se održao u toku ove nedjelje.