Podaci

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je kartu svih potresa koji su se dogodili na jugoistoku Europe od 1960. godine.

Žute tačkice, napisao je EMSC, označavaju sve epicentre potresa u posljednjih 60 godina.

Najviše je potresa zabilježeno upravo na samom jugu, odakle potječe upravo najjači zabilježeni potres s magnitudom od 6,9 po Richteru u Crnoj Gori.

Radi se o najrazonijem potresu tadašnje Jugoslavije, a pogodio je 15. aprila 1979. godine oko 15 kilometara od crnogorske obale.

Sa sobom je odnio 129 života. Drugi najrazorniji potres dogodio se upravo u Zagrebu 1. maja 1905. godine, a s magnitudom od 6.6 po Richteru odnio je 120 života.

Treći najrazorniji potres kojeg je naveo EMSC dogodio se relativno nedavno, i to u Albaniji 26. novembra 2019. godine. Epicentar potresa bio je oko 12 kilometara od grada Mamurrasa s magnitudom od 6.4 po Richteru, a sa sobom je odnio čak 51 života. Mogu li se potresi predvidjeti? EMSC potvrđuje kako ne mogu.

"Seizmolozi mogu samo pretpostaviti razinu opasnosti uslijed potresa za idućih 500-tinjak godina", navodi EMSC.

Podsjetimo, sinoć je na istoku Hercegovine u 23.08 sati pogodio potres magnitude od oko 5,6 po Richteru, a sa sobom je odnio jedan život - 27-godišnju djevojku na čiju se porodičnu kuću u Stocu srušila stijena.