Pronalaženje trajnog rješenja

U Briselu će danas biti održan sastanak glavnih pregovarača u dijalogu Kosova i Srbije Besnika Bislimija i Petra Petkovića, posvećen pronalaženju trajnog rješenja za tablice, rekao je portparol Evropske unije Peter Stano, prenosi RTV.

Stano je ponovio da će EU pomoći obema delegacijama kako bi rješenja bila pronađena, ali je naglasio da je odgovornost za pronalaženje rješenja na dvema stranama.

"Mi želimo da do 21. aprila oni postignu napredak", naglasio je Stano.

Istakao je da će "svaki sporazum o registarskim tablicama zahtevati političku fleksibilnost i kompromis".

Kosovska strana tvrdi da 21. aprila ističe rok za primjenu nalepnica kao šestomesečnog rješenja, dok Beograd navodi da se sa Prištinom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da 21. aprila ističe rok režimu naljepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rješenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

Održavanje sastanaka ovih radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rješenju za tablice krajem septembra u Briselu koji je deeskalirao situaciju na sjeveru Kosova, odnosno na prijelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.