Bivši ambasador Kosova u SAD

Bivši ambasador Kosova u SAD Avni Spahiu rekao je da je došlo do beskorisnog nastavka dijaloga između Kosova i Srbije i da bi, ukoliko se takva situacija nastavi, EU trebalo da proces proglasi neuspjelim i da preduzme dalje korake, prenosi Koha.

On je za KTV rekao da bi bilo logično da postoji nacrt sporazuma o kojem bi moglo da se razgovara i potom dođe do njegovog potpisivanja.

Prema njegovim riječima, Evropska unija ne treba da ima pasivnu ulogu.

"Mora da dođe do promjene politike EU, posebno prema Srbiji. Bili smo svjedoci veoma oštrih reakcija na Srbiju, ponavljajući činjenicu da se Srbija pridružuje sankcijama Rusiji. Njemačka ministarka spoljnih poslova je odlučno poručila da se to mora desiti sa Srbijom", rekao je Spahiu.

On smatra i da je Srbija zainteresovana da se situacija sa Kosovom produži na neodređeno vrijeme, kako bi se stvorila situacija zamrznute krize.

Dodaje i da je dolaskom administracije Josepha Bidena povećana koncentracija SAD na Balkanu.

"Podrška SAD suverenitetu i nezavisnosti Kosova je više puta ponavljana. To je bila još jedna prekretnica od prethodna administracija u SAD, koja je imala potpuno drugačije pristupe. To je bio dokaz da se Biden sada ozbiljno fokusira na pronalaženje novog načina da zbliži dve strane. Mislim da je Srbija zainteresovana da se proces produži na neodređeno vrijeme i stvori zamrznuta kriza, da bi čekala bolje dane za svoju politiku, da bi ostvarila svoje agresivne i hegemonističke ciljeve prema Kosovu", tvrdi Spahiu.

Govoreći o dogovoru o registarskim tablicama, on ističe da nema nade da se on može postići, a da je to zaključio iz nedavnih akcija obe strane.

"Mora da se razume da Beograd želi da drži Kosovo u tenziji. Ne dajem mnogo nade da će biti dogovora o registarskim tablicama. Razumije se da postoji nekoliko opcija, ali je konačno zaključeno da neće biti trajnog dogovora za registarske tablice", rekao je on.

On kaže i da Srbija ne bi imala hrabrosti da napravi „nepromišljenu avanturu“ sa Kosovom, jer Kosovo čuva i štiti NATO.

"Oko i uši Zapadne Evrope i SAD su na Kosovu i vide kakva je situacija. Srbija sprovodi dio Uputstva Moskve da region, a posebno Kosovo, drži pod tenzijom. Da stvori destabilizaciju i nestabilne odnose u regionu. Ovim on čini uslugu Rusiji, jer je Srbija otvoreno izjavila da ima prijatelja i da ne namjeravaju da prekidaju odnose sa Rusijom", rekao je on.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline