Zapaljivi potez

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da je najava srpskog člana predsjedništva Milorada Dodika o prolongiranju preuzimanja nadležnosti države u oblasti vojske i odbrane dodatni zapaljivi potez koji destabilizira situaciju u Bosni i Hercegovini, prenosi portal Klix.ba.

On je naglasio da Dodik mora da povuče nazad sve poteze koje je preduzeo u prethodnom periodu i da je to jedini način da se osigura mir u BiH.

"Jedini put kojim se može osigurati stabilnost i zacementirati mir jeste da Dodik povuče sve poteze koje je poduzeo protiv Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije. To, između ostalog, znači da prihvati odluku visokog predstavnika o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini, te da prestane sa napadima na Dejtonski sporazum i njegovu reformsku implementaciju, bez ikakvih odlaganja i prolongiranja", rekao je Džaferović.

Džaferović je naglasio da entitet ne može da preuzima nadležnosti države.

"Ne može entitet preuzimati nadležnosti države ni sada ni za šest mjeseci, a ta priča je trebalo da bude davno zaključena, ne samo oko vojske, i sasvim je jasno da je Dodik ponovo aktuelizuje vođen opasnim namerama", kazao je Džaferović.

Kako je dodao, od najvećeg interesa za sve je da se Dodik zaustavi i tako očuva mir u BiH.

"Najaviti formiranje neustavne vojske entiteta, u ovako napetoj situaciji u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu, može samo lice koje je, radi svojih interesa, spremno da potkopava mir. Od najvećeg interesa za očuvanje Dejtonskog sporazuma, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu jeste da se Dodik zaustavi, jer je mir u BiH i Evropi važniji od jednog destruktivnog političara", zaključio je Džaferović.