Izvještaj DIA

Prema izvještaju italijanske Istražne direkcije za mafiju (DIA) kriminalne bande iz Pulje se navode kao glavni kanali snabdjevanja drogom, a u fokusu je narko-ruta preko Jadranskog mora od Albanije do juga Italije, prenosi Reporteri.

Izvještaj DIA, koji je predstavljen Parlamentu u Rimu, potvrđuje da organizovani kriminal u Pulji koristi domaće i strane kanale snabdjevanja i kontroliše tokove droge, kao i distribuciju dalje prema Zapadnoj Evropi.

Velike količine droge dolaze uglavnom preko Jadrana, zatim prolaze kroz region i na kraju se kreću ka italijanskim i velikim evropskim gradovima, koji su centri za trgovinu drogom.

Prema istražiteljima DIA, konsolidovani su odsnosi kriminalaca iz Pulje sa albanskim kriminalnim grupama, koje predstavljaju važan izvor snabdjevanja marihuanom, heroinom, sintetičkim drogama azijskog porijekla, kao i kokainom koji u se u Albaniju dovozi u saradnji sa kolumbijskim narko-kartelima.

Izvještaj apostrofira i tendenciju albanskih kriminalnih grupa da koriste kanale kojima upravljaju bande iz Pulje, za transport droge na međunarodno tržište.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri