Portparol Vlade

Očekuje se da će se glavni pregovarači u briselskom dijalogu zamjenik premijera Besnik Bislimi i Petar Petković sastati sljedeće nedjelje, naveo je za Kosovo press portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu, prenosi Lajmi.

Kryeziu navodi da je kosovska strana spremna za političke sastanke na visokom nivou, ali da oni moraju da budu unapred dogovoreni, sa jasnim dnevnim redom i suštinskim temama.

„Sastanke saziva i organizuje posrednik u ovom procesu. Međutim, oni bi trebalo da budu unaprijed dogovoreni, sa jasnim dnevnim redom i suštinskim temama. Mi smo dosljedno pokazivali spremnost za ovakve susrete. Što se tiče sastanka na nivou glavnih pregovarača, očekuje se da će se zamjenik premijera Bislimi i Petković sastati sljedeće nedjelje“, naveo je on u pisanom odgovoru za Kosovo press.

Očekuje se da će dva glavna pregovarača razgovarati o novom sporazumu o registarskim tablicama.

Poslanica AAK Time Kadrijaj smatra da bi kosovska strana trebalo da se fokusira na politički dijalog kako bi se postigao konačni sporazum.

„Ono o čemu treba da se vodi dijalog je konačni sporazum koji podrazumjeva priznaje nezavisnost Kosova, koji priznaje sadašnje granice i unutrašnju organizaciju Kosova. O tome treba pregovarati a ne gubiti čitave mjesece i pregovarati o registarskim tablicama, to nije nikakvo dostignuće. Moramo da pređemo sa tehničkog na politički nivo“, rekla je ona.

S druge strane, Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije rekao je za Kosovo Press da će nepostizanje sporazuma primorati EU da javno okrivi stranu koja je blokirala sporazum.

„Ako vidimo da je dijalog u funkciji olakšavanja života građana i imajući u vidu da je preliminarni dogovor o registarskim tablicama bio svojevrsni uspjeh, pravi je momenat da poslije izbora u Srbiji ovaj sporazum postane trajni sporazum. I dalje postoji negativan scenario ili rizik da će ovaj sporazum biti blokiran od srpske strane“, kaže Fetahu.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi