Ekspert za bezbjednost

Ekspert za bezbjednost Drizan Shala kazao je da bi snabdevanje Srbije oružjem iz Kine moglo da ugrozi krhki mir u regionu i da Srbija zapravo poručuje da može da upotrebi svoju vojnu mašineriju u regionu, ukoliko "stvari ne budu išle po planu", prenosi Reporteri.

"Ovo je pokazatelj da Srbija mora da stane i to se može postići kroz koordinaciju zajedničkih aktivnosti Kosova i međunarodnog mehanizma. Kosovo treba što prije da izvrši reviziju bezbjednosnog sektora, istovremeno treba da dođe do promjene u pogledu faze sveobuhvatnog plana tranzicije KBS-a. Takođe, Kosovo treba da zatraži pomoć od strateških međunarodnih partnera, poput SAD, na operativnom nivou od Hrvatske i Turske, dok na taktičkom nivou treba da traži podršku od Albanije“, kazao je Shala.

Shala je rekao da je cilj Kine da kroz saradnju sa Srbijom može da utiče na spoljnu politiku ove zemlje i da bude bliža Evropi. On je, međutim, rekao da je zabrinjavajuće što Srbija ne prestaje da nabavlja oružje i modernizuje svoje odbrambene sposobnosti, i naglasio da međunarodna zajednica i zemlje u regionu moraju da reaguju na to pitanje.

"Zemlje članice NATO treba da zatraže od Srbije da pregleda naoružanje i zatraži odgovore za šta je ono kupljeno i kada namjeravaju da ga koriste“, rekao je on.

Kako je dalje naveo, Srbija ima za cilj da geostrateški promjeni kurs Zapadnog Balkana. Kada je riječ o Kosovu, on je rekao da do sada nije postignut napredak između Kosova i Srbije u usklađivanju stavova za međusobno priznanje i da bi to moglo da naruši "teritorijalni integritet Kosova".

Premijer Albin Kurti je prije nekoliko dana rekao da je Srbija u panici i da se plaši da bi mogla da ostane na miru. Kurti je dodao da njihovo naoružanje nije bezbjedno za region i Kosovo, ali su građani bezbjedni.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri