U SLUŽBI KREMLJA

Odluka Velike Britanije da sankcioniše Milorada Dodika i Željku Cvijanovića iako dijelom potaknuta ranijim američkim sankcijama, ipak je sadržinski drugačija i ima puno veće političke implikacije.

To je zato jer su najviši predstavnici vlasti iz Republike Srpske direktno označeni kao saveznici moskovskog režima.

Time su predstavnici vlasti RS-a i iz RS-a na državnom nivo jasno okarakterisani kao jedini u regionu i uz Bjeloruse jedini u Evropi, kao ruski igrači. Niti vlasti Republike Srbije, niti vlasti Crne Gore u kojoj još uvijek sudjeluju srpske stranke, niti opozicija u Republici Srpskoj nisu uzele takav rizik da dovedu sebe, ali i građane koje predstavljaju u političku izolaciju.

U odluci Vlade Britanije Dodik je okarakterisan kao separatistički lider bosanskih Srba koji podriva domaći i regionalni mir, dok je Cvijanović sankcionisana jer je veličala ratne zločince, negirala genocid u Srebrenici i podrivala državne institucije. Međutim, najvažnije u svemu jeste konstatacija da su u tim koracima bili ohrabreni ruskim podrivanjem međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima.

"Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni od ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju.

Za razliku od britanske Vlada SAD-a nije direktno ukazivala na veze s Moskvom, osim što je konstatovala da Dodik kontinuirano prijeti stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Također, Britanci su odgovornost disperzovali stavljajući na listu i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović.

U posljednja dva mjeseca krize u Ukrajini Dodik, za razliku od drugih srpskih regionalnih lidera, ni u jednoj trenutku nije zaista odstupio od jasno proruskih stavova. Smjenjivali su se redom kadrovi SNSD-a u glorifikaciji i davanju podrške ruskoj politici, ali i praktično odbijali bilo kakvo glasanje protiv Rusije u Vijeću Evrope ili Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Bijes i frustracija obespravljenih nacija u svijetu predugo se skuplja. Problem je kad se nuklearna supersila osjeti obespravljenom u svijetu. Kad god su se svjetske sile osjećale obespravljenima izbijali su svjetski ratovi", napisao je Milan Tegeltija, savjetnik Dodika samo 7 dana nakon početka ruske agresije, nastojeći opravdati napad na Ukrajinu.

Delegat u Domu naroda PS BiH Dušanka Majkić prijetila je zemlji u kojoj živi ruskim napadom u slučaju da BiH uđe u NATO. Prvog dana ruske invazije na Ukrajinu poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Srđan Mazalica nije imao dvojbi, Rusi su u Ukrajini na svojoj zemlji.

Dok su vlasti u Crnoj Gori i Srbiji podržale osudu Rusije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predstavnici BiH iz RS-a uradili su sve da spriječe BiH da uradi isto, u čemu nisu uspjeli. Cijena takve politike je jučerašnja odluka Britanije kojom je politika srpskog političkog faktora u BiH označena proruskom u jeku najveće svjetske krize posljednjih nekoliko decenija.