Obrazovanje

Srbijansko ministarstvo prosvjete zatražilo je, po zahtjevu pravobranitelja, da izdavači izmijene sadržaj udžbenika za osmi razred osnovne škole u kojima se negira postojanje hrvatskog, bosanskog i crnogorskog jezika.

U definiciji podjele južnoslavenskih jezika u udžbenicima za srpski jezik navedeno je da se Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, bosanskim i crnogorskim jezikom.

Ministarstvo navodi da su izdavačima upućene smjernice za izmjenu dijela sadržaja po kojima podjelu južnoslavenskih jezika trebaju predstavljati kroz narativno objašnjenje, bez tablice ili popisa, prenosi Hina.

Ministarstvo prosvjete dalje navodi da je izdavačima naloženo da do 15. maja podnesu zahtjev za utvrđivanje da novo izdanje odobrenog udžbenika sadrži izmjene i dopune.

Također, od izdavača je zatraženo da "sve primjerke udžbenika koji su još uvijek na tržištu osiguraju ispravkom objavljenog teksta u vidu odštampane ispravljene stranice pripojene postojećoj stranici u udžbeniku".

Ministarstvo je tako postupilo po zahtjevu pravobranitelja Zorana Pašalića koji je zbog povrede prava nacionalnih manjina u januaru zatražio povlačenje iz upotrebe udžbenika za srpski jezik za učenike osmog razreda.

Zbog negiranja postojanja hrvatskog jezika ranije su reagirali predsjednik i premijer Hrvatske Zoran Milanović i Andrej Plenković.

U protestnoj noti upućenoj srbijanskoj vlasti hrvatski državni vrh zatražio je povlačenje udžbenika. U noti je navedeno kako je riječ o sramotnoj politici i nedostatku poštovanja prema Hrvatskoj kao susjednoj zemlji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u odgovoru premijeru Hrvatske među ostalim naveo da će "pogledati i vidjeti o čemu se radi" i ako je napravljena greška bit će ispravljena, podsjeća Hina.

Fena