Albanian post

Federalna policijska kancelarija Švicarske (Fedpol) započela je razmjenu informacija sa srpskim policijskim organima povodom zaštite bezbjednosti nekadašnjeg političara Dicka Martyja, a obavještavanje srpskih vlasti dio je grupe mjera koje su urađene, gdje je razmjena između Fedpola i srpskih policijskih organa obavljena uz bliske konsultacije sa Generalnim tužilaštvom, navodi danas Albanian post izvode iz odgovora koji su dobili iz pres službe švicarske vlade.

Dalje se navodi da su švicarske vlasti preduzele mjere zaštite Dicka Martyja.

"Možemo da potvrdimo da je od decembra 2020. pretpostavljena ozbiljna prijetnja protiv gospodina Dicka Martyja. Osim aspekata krivičnog prava, to pitanje uključuje i garanciju lične bezbjednosti, a zbog navodnog transnacionalnog konteksta postoje i političke komponente. Stoga su različiti organi na federalnom i kantonalnom nivou uključeni. U tom kontekstu, Kancelarija državnog tužioca, Fedpol i drugi partnerski organi su izradili niz sveobuhvatnih mera", navodeno je u odgovoru Vlade Švicarske Albanian postu.

U saopštenju je istaknuto da su mjere bezbjednosti na snazi i da se zbog toga ne može otkriti o kakvim se tačno mjerama radi.

"Kako bi osigurao bezbjednost, Fedpol je preduzeo opsežne mjere zaštite na osnovu redovnih procena situacije, uključujući bezbjednost u neposrednoj blizini Martyja, što uključuje takozvanu blisku zaštitu prilikom pojavljivanja na javnim mjestima ili mjere tehničke zaštite u njegovom prebivalištu. Ove mjere zaštite su sprovedene u saradnji sa kantonalnom policijom. Bezbjednosne i zaštitne mjere su i dalje na snazi, tako da, da se ne bi neopravdano narušila njihova efikasnost, nikakvi detalji neće biti otkriveni", objasnili su iz švicarske vlade.

Neke od mjera bezbjednosti otkrio je sam Dick Marty u svom intervjuu navodeći da mu je kuća puna kamera, alarma i da ima i sigurnosnu sobu u koju bi se sklonio u slučaju napada. Takođe, rekao je i da tokom rijetkih putovanja oblači pancir, koristi blindirani automobil i ima pratnju dva policijska vozila u civilu.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post