Nova lista

Američki državni sekretar Antony Blinken objavio je da su Stejt department i Ministarstvo finansija SAD preduzeli akciju da sankcionišu aktere na Zapadnom Balkanu za destabilizujuće i koruptivne aktivnosti.

"SAD i partneri, poput Velike Britanije, smatraju odgovornim one koji ugrožavaju stabilnost, napredak i evropske integracije regije", napisao je Blinken na Twitteru.

Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) stavio je u ponedjeljak, 11. aprila na listu sankcija sedam osoba za djela korupcije sa zapadnog Balkana, a troje od njih su i na listi Ministarstva spoljnih poslova (State Department), te im je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Na listi Ministarstva finansija za sankcije koje podrazumijevaju blokiranje sve imovine i prava na imovinu koja se nalazi u SAD ili ih posjeduje ili kontrolira državljanin SAD-a nalaze se:

Iz Bosne i Hercegovine (BiH), bivši potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Asim Sarajlić i bivša glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Iz Severne Makedonije na listi su bivši premijer Severne Makedonije Nikola Gruevski i bivši šef makedonske Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje (UBK) Sašo Mijalkov.

Svetozar Marović nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i posljednji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore jedini je iz Crne Gore na objavljenom spisku američkog Ministarstva finansija.

Na listi su i dve osobe iz Albanije, bivši zastupnik iz Elbasana Aqif Rakipi (Rakipi) i vlasnik medija Ylli Ndroqi, čiju je imovinu zaplenila Vlada Albanije 2020. i 2021. godine zbog prethodnih kriminalnih radnji.

Kao rezultat novih mera, svim navedenim pojedincima će biti blokirano poslovanje s pojedincima i firmama iz SAD-a, a sva postojeća sredstva koja se nalaze u SAD-u ili su u posedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a, moraju biti blokirana i prijavljena.