Ruska agresija

Pravo je vrijeme da se krene naprijed sa procesom pridruživanja Zapadnog Balkana, rekao je Olaf Scholz govoreći u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Nemački kancelar Olaf Scholz založio se danas za ubrzanje pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) blokiranog godinama, pominjući “novu eru” u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Scholz je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom obećao da će pomoći u unaprijeđenju tog pitanja.

“Moj utisak je da živimo u novoj eri i da to ima veze i sa ruskom agresijom” u Ukrajini, rekao je njemački kancelar.

Prema njegovim riječima, povećana je potreba za pronalaskom zajedničkih stavova unutar EU-a i zbog toga je “pravo vrijeme da se krene naprijed” sa procesom pridruživanja Zapadnog Balkana.

Rusija i Kina koriste status quo

Lideri Evropske unije su u oktobru na samitu u Sloveniji ponovili, kako podsjeća AFP, “svoju posvećenost procesu proširenja”, što je izazvalo dodatno razočarenje među šest kandidata za članstvo u Evropi (Albanija, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo) koji su se nadali da se će EU držati obećane agende.

Suočene sa takvim statusom quo, Rusija i Kina već godinama postavljaju svoje piune u toj strateškoj regiji

Dok su Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora članice NATO-a, Moskva održava duboke veze sa pravoslavnim zemljama poput Srbije.

Uticaj Moskve u Srbiji je i dalje sveprisutan, a Rusija je ključni partner srpske privrede u oblasti energetike, dodaje AFP.