Odlukom većine

Šef Alternative za promjene, Shqiprim Arifi izabran je u ponedjeljak za predsjednika opštine Preševo, nakon smjene Ardite Sinani (PDD) sa te pozicije, javljaju Bujanovačke.

Za Arifija je glasalo 20 odbornika njegove stranke i Pokreta za reforme, koji predstavljaju novu vladajuću većinu.

Od maja prošle godine do danas na vlasti u Preševu bila je koalicija Partije za demokratsko delovanje (PDD) Shaipa Kamberija, Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe i Pokret za reforme, koji je sada u savezu sa Alternativom.

Arifi je i 2016. i 2018. godine biran za predsjednika, a opštinu je vodio sve do lokalnih izbora prošle godine.

Kako su ranije javile Bujanovačke, iz Alternative su povodom smjene vlasti u Preševu poručili da je ovo „prva posljedica što je Shaip Kamberi razjedinio albanske stranke tako da na parlamentarne izbore 3. aprila isključivo zbog njega izađu sa dvije liste i dožive neuspjeh“.

Smjena Sinani stiže samo nekoliko sati nakon sastanka jedanaestočlane albanske delegacije iz tri srpske opštine sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Prištini, na kom je bila i Sinani.

Sastanak koji je održan neuobičajeno rano i na neradni dan na Kosovu, održan je u istom danu kada je prethodno bila zakazana i sjednica skupštine opštine Preševo, a koju je Sinani pokušala da odloži, kako Koha piše.

Sastanku sa Kurtijem se, međutim, nisu odazvali upravo Shqiprim Arifi i predsjednik skupštine opštine Preševo, koji je ujedno i predsjednik Pokreta za reforme, Sami Salihu.

Na ovom sastanku, Kurti je izneo opšte kritike na račun Srbije i srpskih izbora, navodeći da „pasivizacijom preko 6,000 adresa albanskog stanovništva u tri srpske opštine“, te da se radi o „tihom etničkom čišćenju“.

„Stanje Albanaca u ovim opštinama, uz diskriminatornu i opresivnu politiku Srbije, zahtjeva zajedničko zalaganje i povećanu budnost, odlučnost i očuvanje političkog jedinstva albanskih entiteta u Preševu, Medveđa i Bujanovac. Poslije suzbijanja diskriminacije koja se sprovodi prema Albancima, ne treba podržavati pokušaje uzajamnog iritiranja Albanaca, a što je i namjera kako bi se svrgnula gradonačelnica Preševa, Ardita Sinani. Podjele su pogrešne i čine štetu“, rekao je Kurti.

Kurti je još početkom marta pozvao albanske političke subjekte da nastupe na jedinstvenoj listi, što se nije dogodilo.

Na srpskim izborima 3. aprila učestvovale su dvije albanske liste: Alternativa za promene i Koalicija Albanaca doline.