Premijer Albanije

Anketa sprovedena u Albaniji pokazala je da 59 odsto ispitanika podržava inicijativu "Otvoreni Balkan", a premijer Edi Rama je tim povodom rekao da "Otvoreni Balkan" štiti interese Albanije, kao i da je u interesu Kosova, prenosi Lajmi.

„Otvoreni Balkan" je i u interesu Kosova, ali ja sam lider Albanije i ne želim da dajem netražene savjete Kosovu“, rekao je Rama.

Prema rezultatima ankete, više od 303.000 ljudi ili 59 odsto ispitanika smatra da će "Otvoreni Balkan" pojačati saradnju zemalja regiona, dok se 26 odsto ispitanika protivi ovoj inicijativi.

„To je veoma snažna podrška. Rat koji je Rusija započela protiv Ukrajine imao je psihološki uticaj i zbog pozicije Srbije. Ali, nije bilo potrebno da počne rat, da bih znao kakva je spoljna politika Srbije i njeni odnosi sa Rusijom“, rekao je i Rama.

On je istakao da Albanija ne pravi "Otvoreni Balkan" u korist Srbije, već za sebe.

„Štitimo naše interese. Naravno, i Srbija brani svoje. "Otvoreni Balkan" je inicijativa konvergirajućih interesa, a ne divergentnih. Svaka konvergencija služi miru, bezbjednosti i ekonomskom i društvenom razvoju. Kada govorimo o miru, mir se sklapa sa onima koji su ranije imali probleme“, dodao je Rama.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net