Izbori u Srbiji

Albanske stranke na nedavno održanim izborima u Srbiji, po svemu sudeći, nisu osvojile nijedan mandat, a lideri dvije koalicije Shaip Kamberi i Shqiprim Arifi za to krive jedni druge, prenosi Reporteri.

Nosilac liste Albanske demokratske alternative Shqiprim Arifi rekao je da je razlog za loš odziv na izborima u Preševskoj dolini posljedica kršenja Tiranskog sporazuma od strane Shaipa Kamberija, na šta je Kamberi odgovorio da je došlo do "diskriminacije Albanaca".

"Nije problem što drugi nosilac liste ne želi ubjedljivu pobjedu naše liste. Ne ćuti o svom izbornom debaklu, već optužuje Albaniju, Kosovo ili mene. Nisam ni glasao za predsjednika Srbije, kojeg je bojkotovao apsolutni dio Albanaca. Problem je što on ne vidi diskriminaciju i ugnjetavanje kao glavne uzroke situacije u dolini, što se sada odslikalo u nedemokratskom izbornom procesu", kazao je Kamberi.

Prema podacima Republičke izborne komisije, lista "Koalicija dolinskih Albanaca" koju predvodi Shaip Kamberi dobila je 0,26 odsto ili 9.654 glasa, što trenutno nije dovoljno za poslaničko mjesto.

Druga lista Albanaca "Alternativa za promjene – Albanska demokratska alternativa", prikupila je 0,09 odsto, odnosno 3.278 glasova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri