(Ne)ukidanje viznog režima između BiH i Kosova

Predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, u izjavi za Slobodnu Evropu kazala je kako je sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, imala sastanak na temu da se pronađe rješenje za ukidanje viznog režima između Bosne i Hercegovine i Kosova.

"Da građani ne plaćaju cijenu nepriznavanju kosovske nezavisnoti", rekla je tom prilikom Osmani.

Ništa čudno u ovoj izjavi, čak bi je se moglo i pohvaliti. Ali, ovdje je ipak važnije ono što je Osmani prešutjela. A to je da je upravo njena Vlada srušila regionalni sporazum o slobodi putovanja sa ličnim kartama koji je upravo trebalo da riješi ovo pitanje - da dovede do ukidanja viza između Kosova i BiH. Nije Osmani kazala ni to kako su predstavnici institucija na Kosovu u pregovaračkom procesu sa nipodaštavanjem izjavljivali kako neće pristati na regionalne sporazume koji Kosovo dovode u neravnopravan položaj, samo kako bi dobili bezvizni režim sa Bosnom i Hercegovinom.

Oni su htjeli mnogo više od bezviznog režima sa Bosnom i Hercegovinom. Da stvar bude još ciničnija, aktuelna Vlada Kosova, odbila je molbe bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i kompletne međunarodne zajednice da pristane na ovaj regionalni sporazum koji je trebao biti potpisan u julu prošle godine na Samitu Berlinskog procesa pod njemačkim predsjedavanjem, navodi se u tekstu Vildane Selimbegović.

Sve je bilo spremno, samo da je Kosovo reklo sudbonosno DA, ali su kosovski predstavnici odlučno odbili ponuđeni sporazum, tražili su više. Da ih Srbija implicitno prizna kroz taj sporazum.

Dakle, nisu tražili modalitet "kako građani ne bi plaćali cijenu nepriznavanja". Jer da su ga željeli, već bi ga imali. Da li ovo sada znači da je predsjednica Kosova shvatila kako ih igra nultog broja nigdje ne vodi, ili je pak toliko naivna da vjeruje kako će ovo pitanje riješiti bilateralno sa Bosnom i Hercegovinom?

Osim ako nije još i više naivna u odluci da unilateralno ukine vize za građane Bosne i Hercegovine uzdajući se u lažnu nadu da će i Bosna i Hercegovina to isto učiniti za građane Kosova. Možda bi bio red da joj se odmah kaže da neće, pa da žena ne gubi vrijeme u traženju modaliteta, ili u bacanju prašine u oči narodima oslijepljenim od velikih riječi i malih djela, navodi se u tekstu bh portala Oslobođenje.ba.