Direktor za Evropu u nevladinom američkom Međunarodnom republikanskom institutu Paul McCarthy smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić teba da postigne dogovor sa Kosovom, ukoliko želi da dijelom sjedi na briselskoj stolici, prenosi Glas Amerike.

McCarthy navodi da Vučić sada ima desno orijentisanu opoziciju, napominjući da se i Ivica Dačić nešto neumerenije pozicionirao u odnosu na Vučića.

Vučić je svijestan, kako kaže McCarthy, da mora da postigne dogovor sa Kosovom.

"Djeluje kao da je on sada najumereniji i moguće je da je izgubio dio glasača zbog toga – dozvolivši desnici da priđe. Vučić je svijestan da je potrebno postići dogovor sa Kosovom, ukoliko želi delom da nastavi da sjedi na briselskoj stolici. Slično je i u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, javno tvrdi da ne pokušava da podrije integritet Bosne i Hercegovine i ne preostaje nam ništa drugo nego da mu vjerujemo na riječ. Ostaje da se vidi da li će uspjeti da održi imidž državnika otvorenog za postizanje neophodnih sporazuma i izgleda dobro u očima zvaničnika zapadnih prestonica", kaže Paul McCarthy.

McCarthy navodi da je potrebno u procesu dijaloga da se Kurti i Vučić nađu na pola puta, kako bi došlo do napretka.

"Važno je da Kosovo i premijer Kurti tom pitanju priđu sa umerenije pozicije. Jedini način je da se Kurti sa Vučićem nađe na pola puta. Trenutno u dijalogu nema nikakvog učinka, jer mislim da se Kurti pozicionirao u ugao, što njegovu sposobnost manevrisanja prilično ograničava. Brojne izjave ukazuju na takvu pozicuju. Krivci su obe strane i mislim da je sada, kada su izbori iza nas, važno da se postupa umerenije kako bi se mogao postići dogovor", dodao je on.

McCarthy navodi da je preambiciozno očekivati da se pregovori okončaju u naredne četiri godine, zbog velikih neslaganja.

"Mislim da Zapad direktnije treba da se uključi u pregovore. Možda da ponudi i neke šargarepe u tom procesu koje će omogućiti obema stranama da svojoj javnosti i glasačima pokažu da nisu odustali. To je posebno važno za kosovsku stranu jer premijera Kurtija prate kritike da dijalogom odustaje od dijela kosovskog suvereniteta", poručio je Paul McCarthy.

Izvor: VOA