Portparolka EK

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je izrazila žaljenje jer nije postignut dogovor o održavanju izbora 3. aprila u srpskim sredinama na Kosovu i navela da je ova odluka suprotna obavezama u vezi sa evropskom budućnosti Kosova i principom zaštite demokratskih prava svih građana, prenosi Kosovo press.

"Žao nam je što nije postignut konsenzus između strana nakon odluke Kosova da odbije konstruktivan prijedlog koji su podnele zemlje Kvinte. Ovu odluku smatramo suprotnom nastojanjima Kosova za njegovu evropsku budućnost i principom zaštite demokratskih prava svih njegovih građana, uključujući i nevećinsko stanovništvo“, saopštila je Pisonero za Kosovo press.

Ipak, ona ističe da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu, ali da evropski put Kosova, kako kaže, zavisi i od normalizacije odnosa sa Srbijom.

"Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu. Evropska unija nastavlja da podržava Kosovo u njegovom približavanju EU, počevši od primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova koji je stupio na snagu 2016. Evropski put Kosova zavisi i od normalizacije odnosa sa Srbijom", dodala je portparolka Evropske komisije.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press