Zločin bez kazne

Pripadnik zloglasne jedinice Škorpioni Saša Cvjetan koji je osuđen za ratne zločine na Kosovu bio je VIP gost na obilježavanju Dana općine Srebrenica 11. marta ove godine.

Sa današnje vanredne press konferencije Alija Tabaković, Ćamil Duraković i Sadik Ahmetović iz Inicijative Moja adresa: Srebrenica poručili su da prisustvo zločinca Cvjetana u Srebrenici na Dan općine, ledi krv u žilama preživjelim žrtvama genocida.

- Pozivam OHR da smijeni takvog načelnika. Majke i ubica njihovih sinova zajedno sjede u prostoriji. On je bio VIP gost, sjedio u prvom redu, to nije slučajno. Mnogo je napora uloženo da iz krsne slave mijenjamo Dan općine u sadašnji koji je prijeratni. Mladen Grujičić je izbacio Bošnjake iz vlasti - rekao je između ostalog Duraković.

- Za nas žrtve genocida ledi krv u žilama sama pomisao na pripadnike zločinačkih Škorpiona. Ne znamo u čijoj organizaciji je Saša Cvjetan boravio. Ono što smo prikupili informacije jeste je bio u pratnji direktora isturenog odjeljenja firme Ekonomik u Potočarima. Ali detalj da je on ušao na GP Bratunac- Ljubavija u svojstvu vozača govori da je ta osoba povezana sa jednim od preduzeća koja borave ovdje u Srebrenici. Imajući u vidu da je Aleksandar Vulin boravio taj dan u Srebrenici, i sve ono što on govori o genocidu imamo pravo da sumnjamo da je ovo organizovana ekipa ljudi koja je čest gost na događajima u Srebrenici - rekao je Tabaković.

Duraković je istakao kako je Grujičić poznat je po tome da u Srebrenicu dovodi ratne zločince.

- Znate da je ovdje boravio Milan Jolović komandant Vukova sa Drine, bio je u zvaničnoj posjeti Grujičiću, potpomognuti monasima i pravoslavnim sveštenicima, a znamo da je Luka Babić monah veliki prijatelj sa tim strukturama. Ja sam boravio na toj skupštini jer smatramo da je taj dan jako važan. Ono što je uradio načelnik je zastrašujuće. Malo je falilo da napustimo sjednicu, program je srboiziran. Ova općina nije srpska, nego i srpska i bošnjačka. Nakon što je jučer objavljena informacija i Srbi su se zgrozili. Takav načelnik bi morao biti smijenjen. Dovesti ratnog zločinca na Dan općine u mjesto gdje se dogodio genocid je zastrašujuće. Ja ne znam šta je sljedeće. Ja sam sjedio do tog čovjeka, nisam ga propoznao, mi smo jedva otkrili da smo prisustvovali svečanosti sa ratnim zločincem. Srebrenicom se 27 godina nakon genocida šetaju presuđeni ratni zločinci - kazao je Duraković.

- Iz mnogih smo usta slušali da se nikada više neće desiti, svjedoci smo da se u Evropi i danas dešava. Hoće li sljedeći put u Srebrenicu doći cijela jedinica Škorpiona? Hoćemo da oni koji su nam obećavali pomognu da u Srebrenicu dođe minimum pravde. Pozivam međunarodne predstavnike i domaće političare da u okvirima izbornog zakona Srebrenica bude na stolu. Ovdje odluke moraju donositi Srbi i Bošnjaci, svaka prevlast može dovesti do problema. Pozivam međunarodno zajednicu da konačno uspostavimo mir u Srebrenici kroz te promjene. U nekom narednom periodu, mirne glave se ta odluka može donijeti. Ta odluka je važna za sve i Srbe i Bošnjake- kazao je Ahmetović.

Škorpioni su u julu 1995. bili jedna od jedinica čiji su pripadnici pred kamerama u Godinjskim Barama kod Trnova ubijali zarobljenike iz Srebrenice.



N1