Dvije države moraju da idu dalje...

Razgraničenje između Crne Gore i Kosova završeno je 2015. godine i dvije države moraju da idu dalje za bolji život građana, poručili su iz Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"Za početak Crna Gora je država članica NATO. Demarkacija između Crne Gore i Kosova je finalizovana 2015. Sporazum su potvrdile obje vlade 2015. i stupio je na snagu 2018. Predsjednik Kosova Hashim Thaçi i crnogorski predsjednik Filip Vujanović su potpisali zajedničku izjavu u februaru 2018. kojom su pozvali Skupštinu Kosova da ratifikuje ovaj sporazum. Kosovski parlament ga je ratifikovao mjesec dana kasnije. Kao dvije države mi moramo da idemo dalje za bolji život naših građana", rekli su za Vijesti.me iz Kabineta odgovarajući na pitanja kako tumače izjave premijera Kosova Albina Kurtija o demarkaciji sa Crnom Gorom i da li je Sporazum o demarkaciji moguće poništiti.

Kurti je u ponedjeljak kazao da će se pitanje razgraničenja rješavati sa novom Vladom Crne Gore i tako "ispraviti greška" koju su učinile prethodne vlade Kosova "poklonivši 8.200 hektara zemlje".

Tokom posjete Osnovnoj školi "Xhemail Mustafa" u Prištini, on je rekao da razgovor o ovom pitanju nije bio moguć sa prethodnom Vladom Crne Gore, koju je opisao kao "vladu sa proruskim elementima".

Premijer Zdravko Krivokapić nazvao je nedopustivom provokacijom izjavu Kurtija.

"Izjava gospodina Kurtija, kojom najavljuje opasne aspiracije narušavanja teritorijalnog integriteta Crne Gore, smatram nedopustivom provokacijom. Interesantno je da nema nikakve reakcije predsjednika Crne Gore i neustavnog mandatara Dritana Abazovića", naveo je Krivokapić na Twitteru.

Kurti je u Skupštini Kosova u junu prošle godine rekao da se neće sprovoditi Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, u obliku u kojem je ratifikovan 2018. godine.

"Državna komisija za demarkaciju i održavanje granica nema mandat. Kada budemo imali novoimenovanu komisiju, sva nerješena pitanja će se rješavati putem posebnih mehanizama koje će ova komisija preporučiti", kazao je Kurti odgovarajući na poslaničko pitanje.

Poslanici Skupštine Kosova su 21. Marta 2018. sa 80 glasova za i 11 protiv usvojili Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom. Zasjedanje je prekidano četiri puta zbog toga što su poslanici pokreta Samoopredjeljenje u nekoliko navrata aktivirali suzavac.

Sporazum o demarkaciji između Podgorice i Prištine, koji je potpisan u Beču 26. avgusta 2015. godine, stupio je na snagu 4. juna 2019. godine.

Riječ je o međi (oko 79 kilometara) koja je bila utvrđena Ustavom SFRJ iz 1974. između tadašnje južne srpske pokrajine i tadašnje Republike Crne Gore.

Od početka priče o demarkaciji tadašnji premijer Ramush Haradinaj je tvrdio da je Kosovo potpisima Hashima Thaçija i Filipa Vujanovića izgubilo nekoliko hiljada hektara zemljišta. Sporazum je bio jedan od poslednjih uslova Evropske unije za liberalizaciju viza Kosovu.