Građani Sjeverne Makedonije kao svog trenutno najvećeg prijatelja među državama smatraju Srbiju, pokazalo je istraživanje Instituta PRESPA napravljeno u saradnji sa Ambasadom SAD u Skoplju, a analitičari sa Kosova smatraju da istorijske okolnosti imaju veliki udio u tome.

Po ovom istraživanju, među anketiranim građanima Sjeverne Makedonije Srbiju njih čak 38,6 odsto smatra za najvećeg prijatelja. Slede SAD sa 16,8, EU sa 7,8, dok su Kosovo i Hrvatska na samo 4,8 odnosno 1,3 procenta.

Analitičar Shkelzen Maliqi za Kosovo onlajn ističe da tradicija ima uticaj na odnose Srbije i Sjeverne Makedonije.

"Od Balkanskih ratova, preko Drugog svjetskog rata, pa sve do Jugoslavije. Sjeverna Makedonija je bila dio jugoslovenske države i imala je dobre odnose sa Srbijom. U skorije vrijeme problem koji je imala sa Grčkom sada ima sa Bugarskom, i vjerovatno je zbog toga kod Makedonaca sve to prevagnulo da Srbiju ocjene kao najvećeg prijatelja. Postoje istorijski korijeni i iz bivše Jugoslavije, i na neki način se Srbija postavlja kao zaštitnik svih Srba", kazao je on.

Što se tiče Albanaca u Sjevernoj Makedoniji, Maliqi ističe da opet preovladava tradicionalizam, jer su Albanci proamerički nastrojeni, možda čak i najviše u Evropi. Kako ističe, ne čudi ga što je u istraživanju EU na trećem mjestu, jer su građani Makedonije razočarani u EU.

"Proevropska struja u Sjevernoj Makedoniji na čelu sa Zaevim je na neki način izdana, jer nisu dobili podršku, zbog toga su i izgubili izbore. Dok je druga strana orijentisana više ka Rusiji. Zaev je napravio velike kompromise, a EU nije ispunila ono što je obećala. Isti je slučaj sa Kosovom, kada je u pitanju vizna liberalizacija", zaključuje Maliqi.

Politikolog Aleksandar Gudžić za Kosovo onlajn ističe da Srbija nije imala ambicije da ugrozi makedonsku državnost.

"To su prepoznali građani Sjeverne Makedonije. Smatram da u tom kontekstu treba posmatrati anketu. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Makedoniju u Prvom balkanskom ratu oslobodila srpska vojska i makedonska država se danas prostire dotle dokle je stigao opanak srpskog vojnika 1912. godine", kazao je Gudžić.

Kako ističe, srpski i makedonski narod su bliski po mnogim pitanjima.


Istraživanje -Tabela/360stepeni.mk

"Mi smo narod iste vjere, blizak nam je jezik, slovenski smo narodi i vjerovatno i to utiče na percepciju o Srbiji kao prijatelju. Ima izvesnih problema oko Ohridske arhiepiskopije makedonske pravoslavne crkve, ali će se to vjerujem riješiti na jedan miran i civilizovan način", kazao je Gadžić.

Zaslugu tome što su SAD i EU na drugom i trećem mjestu, pripisuje albanskoj nacionalnoj manjini.

"Među Albancima na Balkanu vlada mišljenje da su Amerikanci najveći njihovi prijatelji, što je i razumljivo, s obzirom na to da su SAD 90-ih godina pomagale Albance u sukobima koji su vođeni na prostoru bivše Jugoslavije", zaključuje Gudžić.

Analitičar Nexhmedin Spahiu smatra da prvo treba provjeriti vjerodostojnost ankete, jer se one obično rade po nalogu. Ali, ako predpostavimo da je istraživanje odrađeno po svim pravilima, Spahiu ističe da bi razlog tome bio to što je Bugarska postavila prepreke Sjevernoj Makedoniji za članstvo u EU.
 
"Teško je povjerovati u ovo istraživanje. Iako je uticaj Srbije u Sjevernoj Makedoniji dosta velik. Preko medija, prisustvovanja u raznim sferama života, a i sam stav Srbije prema Sjevernoj Makedoniji nije loš, ako isključimo stav SPC koja ne priznaje makedonsku crkvu. Što je najveća prepreka za priznanje Makedonske pravoslavne crkve od strane ostalih crkava", kazao je Spahiu.

Spahiu navodi da je Srbija stekla poverenje tokom pandemije koronavirusa, kada je na krizu reagovala odgovorno i izašla u susret susedima.

"To je bio pametan potez Srbije i to je sigurno imalo uticaja", kazao je on.

Spahiu dodaje da je očekivano to što se Sjedinjene Američke Države nalaze na drugom mjestu.

"Zbog svega što se desilo u 20. vijeku između Albanaca i Amerike normalno je da Albanci SAD vide kao velikog prijatelja", kazao je on.

Kako dalje dodaje, građani Sjeverne Makedonije teže ka EU, ali se postavlja znak pitanja da li je članstvo u EU prioritet ove države.

Izvor: Kosovo Online