Međusobno priznanje

Ambasada SAD na Kosovu saopštila je da očekuje hitan angažman u dijalogu Kosova i Srbije, usredsređenom na međusobno priznavanje, prenosi Reporteri navodeći da su tako odbačene aluzije da rat u Ukrajini može da obustavi proces nedovršenog dijaloga.

U saopštenju američka ambasada na Kosovu navodi da je ruska okupacija Ukrajine pokazala značaj i potrebu rada američkih i evropskih partnera na obezbjeđivanju pune integracije zemalja Zapadnog Balkana u njihove institucije.

"Ničim izazvan i neopravdani rat Rusije protiv Ukrajine još jednom je naglasio važnost i hitnu potrebu rada Sjedinjenih Država i naših evropskih partnera na obezbjeđivanju da se zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti integrišu u evropske i evroatlantske institucije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da dijalog treba da bude usmjeren na međusobno priznavanje, kako bi se potom otvorio put za njihovu integraciju u EU, NATO i druge institucije.

"Sjedinjene Države vjeruju da je trenutno, otvoreno, iskreno i fleksibilno angažovanje u dijalogu uz posredovanje EU najbolji način, ne samo za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije kroz sporazum fokusiran na međusobnom priznanje, već i da obe strane  zauzmu svoja zaslužena mjesta, pored svojih suseda u evropskim i evroatlantskim institucijama”, stoji u saopštenju.

Iz ambasade SAD-a naveli su da "budućnost Kosova i Srbije leži u Evropi".

Za razliku od ambasade SAD na Kosovu, premijer Kosova Albin Kurti smatra da je situaciju u dijalogu teška.

"Zavisi od toga kada ćemo dobiti poziv iz Brisela, ali poslije ruske invazije na Ukrajinu, sastanci su u mnogo težoj situaciji nego prošle godine", rekao je premijer.

Da se dijalog nastavlja, rekao je i portparol EU Peter Stano,  ali, kaže, kada za to dođe vrijeme.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri