Ne narušavati ustavnost

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kaže da se bliži dan izbora u Srbiji, tako da se vrlo brzo mora postići politički dogovor koji ne bi narušio ustavnost Kosova i koji bi omogućio kosovskim Srbima da ostvare pravo glasa na izborima 3. aprila, prenosi RTK.

Lajčak je poručio da je u svakodnevnom kontaktu sa institucijama Kosova i Srbije kako bi se pronašlo rješenje za održavanje izbora i dodaje da bi takav dogovor stvorio još jednu atmosferu u političkom dijalogu na visokom nivou, koji će, kako navodi, biti nastavljen nakon izbora.

"Razgovarao sam o različitim temama i pitanjima odvojeno sa Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem. Razgovaralo se u nekoliko rundi oko tema oko kojih nije bilo dogovora, ali vjerujem da ćemo vrlo brzo postići dogovor o većini pitanja, posebno kada su u pitanju nestale osobe i upravljanju električnom energijom na sjeveru. Dakle, nastavljamo da održavamo bilateralne sastanke između Brisela i Prištine i Brisela i Beograda“, rekao je Lajčak.

Lajčak kaže da i Srbija i Kosovo imaju razičita očekivanja od dijaloga.

"Nije tajna da su očekivanja i na jednoj i na drugoj strani različita. Imali smo dva različita sastanka premijera Kurtija i predsjednika Vučića u junu i julu prošle godine i bili su korisni za uspostavljanje kontakata i bolje upoznavanje“, rekao je on.

Međutim, kada su u pitanju nestale osobe, Lajčak je rekao da je to veoma osjetljiva tema koja ne zahtjeva samo političko opredjeljenje.

"Pitanje nestalih je osjetljivo pitanje koje je u interesu obe strane, i za Kosovo i za Srbiju. Želimo da se angažujemo, ne samo politički, već i da se dogovorimo o mjerama i mehanizmima za ubrzanje ovog procesa“, rekao je on.

Izvor: RTK LIVE/Kosovoonline