Komplikovana situacija

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Joseph Borell ocjenio je da se dijalog Kosova i Srbije ne odvija dobro, odnosno da se ne odvija tempom kojim bi trebalo, prenosi Deutsche welle.

"Evropska unija ima mandat od Ujedinjenih nacija da koordinira, podstiče i aktivira ovaj dijalog. Za ovaj zadatak postavio sam jednog od najboljih diplomata i moram da kažem da treba više da se radi, da se radi. Moramo da guramo obe strane kako bi shvatili da postoji samo jedno rješenje za problem i da ono dolazi kroz dijalog, znajući da neće biti lako. To je veoma komplikovano pitanje. Znate koliko je istorija Balkana bila teška i komplikovana u proteklih 20-30 godina. Ali jedino rješenje za ovaj problem je dijalog, i ja to forsiram, ali sam razočaran što se ne krećemo tempom kojim problem zahtjeva", rekao je Borell.

Na konstataciju novinarke DW da obe strane insistiraju na neriješenim pitanjima poput osnivanja Zajednice srpskih opština i neporicanju ratnih zločina, Borell kaže da ne može da ulazi u detalje žalbi, da zna da postoje pitanja oko kojih postoje neslaganja.

"To je svrha dijaloga. Kako se stvari mogu riješiti ako ne razgovaraju jedni sa drugima?", upitao je Borell i dodao da ne vidi drugo rješenje sem dijaloga.

Na pitanje zašto je baš sada posjetio zemlje Zapadnog Balkana, Borell kaže da na Balkanu postoji veliki iticaj Rusije, što on vidi kao kritičan trenutak za proces proširenja.

On je ocjenio i da će dešavanja u Ukrajini uticati na sve – od cijena hrane do cijena energenata i dodao da odnosi sa Rusijom nikada neće biti isti.

"To će ojačati uniju u Evropi i trebalo bi da bude veliki podsticaj za prevazilaženje nekih problema koje smo imali, kako bismo ubrzali proces pristupanja. Ali najvažnija stvar danas nije samo rat između Ukrajine i Rusije, već poštovanje međunarodnog prava i ljudskih prava, borba protiv zakona džungle, gdje najjači ugnjetavaju najslabije bez ikakvog opravdanja, i zato su ljudi koji treba da bude uključena ljubav prema slobodi i ljubavi prema demokratiji", rekao je Borell.

On ističe da je Zapadni Balkan važan i da je i dalje na vrhu agende EU, ali da postoje neki događaji koji su katalizatori istorije i koji mijenjaju odnos između različitih aktera i faktora.

"Rusija će pokušati da poveća svoj uticaj na Balkanu, pokušaće da osvoji duše ljudi, pokušaće da sprovede mnoge kampanje dezinformacija, pokušaće da ubjedi ljude da se bori protiv nacizma, da je Zelenski ratni zločinac ili da želi da počini genocid protiv Rusa. Moramo se suprotstaviti ovom narativu i na Zapadnom Balkanu ima mnogo dezinformacija", rekao je Borell.

Prema njegovim riječima na Zapadnom Balkanu ima mnogo ruskog uticaja ali se nada da će evropski uticaj biti veći.

Na pitanje kako gleda na pozicioniranje Srbije na dešavanja u Ukrajini on ističe da različite zemlje Zapadnog Balkana imaju različite odnose sa Rusijom.

"To je istorijska i geografska činjenica, ali uglavnom istorijska, i nije tajna da je Albanija u svojoj spoljnoj politici mnogo više u skladu sa Evropskom unijom nego Srbija. Međutim, mora se reći da je Srbija u Rezoluciji Generalne skupštine UN glasala protiv Rusije, što je veoma važan korak koji ide na stranu Evropske unije, govoreći o ljudskim pravima, suverenitetu naroda i poštovanju međunarodnog prava", zaključio je Borell.

Izvor: Deutsche welle