Masovne demonstracije

Hiljade osoba demonstriralo je u subotu u glavnom gradu Albanije Tirani protiv rasta cijena goriva, koje su za jednu sedmicu porasle za više od 40 posto.

Ovo je četvrti dan masovnih protesta koji su zahvatili nekoliko gradova u Albaniji gdje je prosječna mjesečna plata oko 490 eura.

Već sada niska kupovna moć Albanaca je pogođena povećanjem cijena zbog destabilizacije tržišta ratom u Ukrajini i sankcijama protiv ruske agresije.

Okupljeni na centralnom trgu Skenderbeg u centru Tirane su izrazili veliko nezadovoljstvo, a povorka je išla do sjedišta vlade gdje su skandirali protiv premijera Edija Rame, javlja Euronews.

Jedna grupa demonstranata protestovala je ispred policijske stanice tražeči oslobađanje desetina ljudi koji su uhapšeni na protestima.

Demonstranti su također izašli na ulice u nekoliko drugih gradova, uključujući Ležu na sjeveru, gdje su demonstranti nakratko blokirali saobraćaj na državnom putu.

Litar dizela na pumpama u Albaniji prije ruske invazije 24. februara je koštao 180 leka (1,5 euro), dok danas košta i do 290 leka (2,37 euro).

Demonstranti pozivaju na smanjenje poreza i programe pomoći kako bi se ublažio udar na domaćinstva sa niskim primanjima.

Vlada je odgovorila usvajanjem “paketa socijalnog otpora” u subotu popodne, ali je i dalje zadržala obavezne poreze na derivate sirove nafte.

Premijer Edi Rama je u petak obećao da će intervenirati u prodaji naftnih derivata kako bi spriječio “svakakve špekulacije”. Marže trgovaca treba da budu ograničene, dok će se cijene na pumpi određivati svakodnevno.

Nekoliko trenutaka nakon završetka subotnjeg protesta, Rama je ponudio novčanu pomoć penzionerima i ugroženim grupama. On je također obećao smanjenje poreza na dohodak za više od polovine svih zaposlenih u privatnom i državnom sektoru.

Demonstranti su najavili da će nastaviti sa svakodnevnim demonstracijama jer smatraju da vladin potez da smanji cijene goriva nije dovoljan.

Porast cijena goriva praćen je skokom cijena hrane, koje trenutno dostižu rekordne vrijednosti na svjetskom tržištu zbog ograničene ponude.