Nerealno

Od početka rata u Ukrajini sa Kosova stižu pozivi za brzo učlanjenje Kosova u NATO i Evropsku uniju. Većina analitičara takav zahtjev smatra nerealnim, ali i ističe da će ukrajinska kriza uticati na region, pa i na rješavanje pitanja Kosova. Kako? Za sada je neizvjesno, prenosi N1.

Svjedočimo najvećem geopolitičkom događaju nakon pada Berlinskog zida u kojem i drugi akteri pokušavaju da budu proaktivni, kaže Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

„Vidjeli smo da pored Ukrajine, koja je naravno, zatražila prijem u Evropsku uniju, imamo i zahtjev iz Moldavije, iz Gruzije. Imamo neke reakcije koje pokušavaju da se svrstavaju u odnosu na ovaj geopolitički trenutak, ali koliko je to realno – mislim da je zaista daleko od realnosti“, kaže Milenković.

Analitičari nerealnom smatraju i inicijativu koja dolazi sa Kosova.

"Dobro je imati političku volju za pridruženje NATO-u, ali to je proces u kojem prvo treba da budemo pozvani od NATO-a, a sa druge strane četiri članice NATO-a ne priznaju Kosovo, a one bi mogle da blokiraju Kosovo u ovom procesu", kaže Donika Emini, analitičarka iz Prištine.

Tako je, kaže, i Evropski put povezan sa dijalogom u Briselu i zemljama koje ne priznaju Kosovo.

Iako je moratorijum predviđen Vašingtonskim sporazumom istekao u septembru Vlada Kosova nije pokrenula članstvo u međunarodnim organizacijama, objašnjava Emini i dodaje da su pozivi sa Kosova za NATO i EU došli kao reakcija na rat u Ukrajini.

"Ako Kosovo aplicira, a moratorijum je istekao, vjerujem da bi Vučić pokrenuo kampanju otpriznavanja, nažalost Kosovo tu ne može ništa nego da pokrene ponovo priznanja i jača bilateralne veze sa zemljama koje su do sada priznale Kosovo, da osiguramo da ne izgubimo još i njih. Ali to je rat u kojem obe strane gube", kaže Emini.

Iako Bidenova administracija formalno stoji uz Vašingtonski sporazum, on je praktično mrtav, smatra Milenković.

"Ja mislim da će sve što se bude dešavalo u političkoj dinamici između, prije svega Kosovo i Srbija u okviru dijaloga, ali i sa ključnim akterima tog dijaloga, to su SAD i EU, da bude novo u odnosu na ovu krizu i na dolazak nove administracije", kaže Milenković.

Ipak ukazuje da su svi međunarodni akteri fokusirani na Ukrajinu, a tek kada se ta kriza riješi, vidjećemo kako će se odraziti na dijalog o Kosovu.