U očima Aleksandra Vučića Srbija je moćnija od većine članica Evropske unije; plate su veće, borba potiv korona virusa bolja, ekonomija raste do neslućenih visina…

Ruski napad na Ukrajinu je za trenutak skrenuo misli građana Srbije sa predstojećih izbora. Kampanjom se ovih dana skoro pa nije bavio ni  predsednik Aleksandar Vučić. Tihovao je 48 sati, slično kao i mediji, ali i sve popularniji “spejsovi“ na Twitteru. A kampanja je počela fenomenalno. Veličanje “šefa“, neprestani napadi na jedan deo opozicije i puštanje na kašičicu ostatka opozicije u programima naprednjačkih televizija obeležilo je početak izborne trke u Srbiji.

Vučić, doduše, na sitno “pecka“ svoje političke protivnike, ali zato njegovi najbliži saradnici se iz petnih žila trude da se popnu na vrh top-liste onih koji udaraju na opoziciju kao da je džak za pesničenje. Ako to zanemarimo, putnik namernik bi, na osnovu gledanja TV program, mogao da zaključi da je Srbija idealno mesto za život, da teku med i mleko i da je vlastima potreban još jedan mandat da bi se nastavilo sa napretkom i da bi se dostigla, primera radi, Nemačka.

Pritisak na birače u Srbiji traje godinama

Predizborni inženjering je počeo mnogo ranije. Pritisak na birače traje godinama, a lepota tog pritiska se najviše oseća kroz “helikopter“ novce, koje Vučić malo-malo deli svom narodu. U ovoj podeli, a uoči izbora, najbolje su prošli mladi i penzioneri. Njima je Vučić do sada, uplatama na njihove računa, potrošio stotine i stotine miliona evra skupih kineskih kredita. Pri tom je rekao da će, ako pobedi na predstojećim izborima, mladima dati još po 100 evra. Može mu se i to bez obzira što se radi o direktnom uticaju na izbore. Zbog toga je podignuta i krivična prijava zbog davanja mita, ali predsednik Srbije se samo nasmejao na to.

U njegovim očima je Srbija moćnija zemlja od većine članica Evropske unije. Plate su veće, borba potiv korona virusa je bolja, ekonomija raste do neslućenih visina, ali takođe i visina duga prema Kinezima. Majstor manipulacije je sve lepo tempirao za predizbornu kampanju. Nije to, iskreno, njegov izum. Tako svi rade. Drugo je pitanje da li baš toliko i da li baš toliko državnih para troše za svoju kampanju. Tako će u ovoj kampanju otvoriti nekoliko novih fabrika, najmanje jedan klinički centar, nekoliko vojnih aviona i moćne vojne opreme, jedan auto-put, jednu prugu…

A kada smo već kod pruge, od kada je počeo intenzivnije da najavljuje da će se iz Beograda do Novog Sada vozom putovati nešto kraće od 30 minuta, nekoliko puta je povećao cenu karte za voz koji bi trebalo da ide 200 kilometara na sat. Cena karte je najpre najavljena za manje od 1.000 dinara [nešto više od 8,5 eura], pa je bila 1.000 dinara, pa onda iznad 1.000, da bi sada stigla do 1.600 dinara [13,60 eura]. To je čak primetio i Vučić, pa je brže-bolje obećao da će da vidi da cena bude minimalna. Do izbora sigurno, a posle izbora koga briga.

Od majica do vrtića, sve je besplatno

Da nisu izbori 3. aprila možda ne bismo saznali za jedan podatak koji samo Vučiću nije bio sumnjiv. On je nedavno izjavio da Srbija ima više kilometara pruga na kojima vozovi mogu da idu 200 kilometara na sat od Sjedinjenih Američkih Država. Prema njegovim informacija, prilagođenim njegovoj izbornoj kampanji, u SAD-u postoji samo 55,60 kilometara takvih pruga. Prostom pretragom na internetu, lako se da proveriti u kolikoj je zabludi predsednik Srbije kada tako nešto govori. Pri tom, niko nije primetio da će taj voz na relaciji Beograd – Novi Sad imati priliku da razvije brzinu od 200 kilometara na sat samo na 15 od 75 kilometara pruge.

Optužio je Vučić unapred svoje oponente da će u kampanju da obećavaju narodu sve i svašta, i to sve besplatno. Istine radi, nismo još čuli da je iko iz opozicije obećao nešto besplatno. Možda je još rano, ili jednostavno nisu toliki maheri poput Vučića. A predsednik Srbije je istog dana kada je to rekao, građanima Srbije obećao besplatne vrtiće od 1. septembra, a za koju godinu i besplatne jasle.

Mnogi su već dobili besplatne jakne, majice, kačkete, zimske kape… i sve to u plavoj boji, sa oznakama Srpske napredne stranke. Jakna ima i zimskih, i prolećnih, vaše je samo da izaberete. Paketi sa svim i svačim se već nose na kućne pragove. O upaljačima, olovkama i blokovima nema potrebe raspravljati. Toga ima k'o salate. On je taj koji sve obeća besplatno, a narod je taj koji malo toga dobije. S druge strane, narod i brzo zaboravi. Pa, građani Borče bi već trebalo da uveliko koriste kanalizaciju koliko je puta obećana, a još nijedan ašov nije uboden u zemlju.

Srbija će biti obećana zemlja, za birače SNS-a

Ono što ne obećava jeste da će sledeća vlast pokušati da ublaži inflaciju, a ona je u Srbiji sve veća. Ljudi bukvalno ne veruju svojim očima kada se kući vrate sa pijace ili iz prodavnica. Potrošačka moć u Srbiji se bukvalno za trećinu smanjila, minimum. Cena goriva, ulja, mesa i mesnih prerađevina, pa čak i Plazma keksa, otišle su u visine. O tome niko ne govori, ili stidljivo se pohvale time kako je kurs u odnosu na evro i dalje nepromenljiv. Imajući situaciju sa Ukrajinom i Rusijom i ekonomskom situacijom na međunarodnom planu, ta inflacija će rasti.

O njoj, ali i mnogim drugim problemima biće reči, ali posle izbora. Vučića ništa ne košta da ponovo uzme skupe kineske kredite i da krpi rupe i rešava socijalan mir u Srbiji. Dok se to ne dogodi, Srbija će biti obećana zemlja, naročito za birače SNS-a. Otrežnjenje će doći kad tad, međutim, biće mnogo skuplje od svega što možemo da zamislimo. A svi će plaćati tu cenu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.