Prelivanje krize

State department je saopštio da su SAD i dalje apsolutno posvećene završetku procesa evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, ukazujući da neopravdan i bez povoda rat Rusije protiv Ukrajine jasno ukazuje na sve veću hitnost tog zadatka za Transatlantski savez, prenosi Glas Amerike.

Na upit Glasa Amerike o tome koliko su SAD zabrinute zbog mogućeg prelivanja krize na Balkan, te da li planiraju da budu akivnije u regionu da bi se suprostavile narativu Moskve, portparol State departmenta ocijenio je da je Rusija destablizujući faktor na Zapadnom Balkanu.

"Rusija je dugo vremena destabilizujuća snaga i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu, na primjer, davanjem podrške pokušaju puča u Crnoj Gori 2016. godine i aktuelnim naporima da se podstiču tenzije u Bosni i Hercegovini“, naveo je neimenovani portparol.

Portparol je podsjetio da su organizacije za praćenje medija kritikovale ruske državne medije Russia Today (RT) i Sputnjik zbog prenošenja obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija.

Članovi Kongresa pozvali su Bidenovu administraciju da pojača angažman na Zapadnom Balkanu zbog Ukrajine, prenosi Glas Amerike.

Takođe, 19 članova američkog Kongresa potpisalo je prošle nedjelje pismo kojim se Bidenova administracija poziva da poveća diplomatski angažman na Zapadnom Balkanu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

U pismu upućenom američkom državnom sekretaru Anthonyju Blinkenu, potpisnici pozivaju da se udvostruče napori da se konsoliduje demokratija i promoviše integracija Zapadnog Balkana u Zapadnu Evropu.