Ruska vlada je objavila spisak stranih država i teritorija koje sprovode neprijateljske akcije protiv ruske države, kompanija i građana na kojoj se iz regiona Zapadnog Balkana nalaze Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, prenosi Reporteri.

Na listi su i sve države članice Evropske unije, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Tajvan, Ukrajina, Švicarska i sve zemlje svijeta koje su uvele ekonomske sankcije i druge kaznene mjere za osudu pokušaja vojne okupacije Moskve u Ukrajini, prenosi CNN .

Ova naredba je pripremljena u okviru Ukaza predsjednika Vladimira Putina "o privremenom postupku ispunjavanja obaveza prema nekim stranim povjeriocima".

Rusi i ruske kompanije, kao i sama država, koje imaju devizne obaveze prema stranim povjeriocima sa ove liste, moći će da ih plaćaju u rubljama.

Prema Vladi, dužnik može zatražiti od ruske banke da otvori poseban račun na ime stranog kreditora i da na njega prenese plaćanja, u rubljama koji su ekvivalentni kursu Centralne banke na dan plaćanja. Privremeni postupak se primenjuje na isplate veće od 10 miliona rubalja mjesečno.



Izvor: Kosovo Online/Reporteri