RUSKA PRIJETNJA

Premijer Velike Britanije Boris Johnson u autorskoj kolumni za New York Times predložio je šest koraka koji moraju biti poduzeti da bi se zaštitio međunarodni poredak u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

"Tokom protekle sedmice, kao odgovor na potresne scene u Ukrajini, jedinstvo Zapada bilo je impresivno i ohrabrujuće. Znam iz mojih skoro svakodnevnih razgovora s predsjednikom Volodimirom Zelenskim da je to Ukrajincima pružilo utjehu u trenutku kada im je to bilo potrebno.", istakao je Johnson.

Dodao je da nikada u životu nije vidio "međunarodnu krizu u kojoj je granica između ispravnog i pogrešnog bila tako oštra, u trenutku dok ruska ratna mašina oslobađa svoj bijes na ponosnu demokratiju".

"Sada je jasno da diplomatija nikada nije imala šanse. Ali upravo zbog našeg poštovanja prema Rusiji smatramo da su postupci Putinovog režima tako nesavjesni. Putin pokušava uništiti sam temelj međunarodnih odnosa i Povelje Ujedinjenih nacija: pravo nacija da odlučuju o svojoj budućnosti, bez agresije i straha od invazije. Njegov napad na Ukrajinu počeo je sa izmišljenim izgovorom i flagrantnim kršenjem međunarodnog prava. Sve više tone u groznu kampanju ratnih zločina i nezamislivog nasilja nad civilima", smatra britanski premijer.

Naglasio je da je Britanija upozorila da svijet ulazi u period u kojem će autoritarne države testirati snagu Zapada u svim oblastima.

"Više nije dovoljno iznositi tople floskule o međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima. Morat ćemo ga aktivno braniti od kontinuiranog pokušaja redefinisanja pravila silom i drugim alatima, kao što je ekonomska prinuda. Moramo obnoviti efektivno odvraćanje u Evropi, gdje je, predugo, sam uspjeh NATO-a i američke sigurnosne garancije stvarao samozadovoljstvo. Ono što se dešava u Evropi imat će duboke implikacije širom svijeta", stoji u nastavku.

Dodao je da Rusija ima ogromnu snagu i da se sada moramo pripremiti za još mračnije dane koji su pred nama.

U tom smislu predložilo je plan od 6 tačaka za Ukrajinu

"Prvo, moramo mobilizirati međunarodnu humanitarnu koaliciju... Moramo svi zajedno raditi na uspostavljanju momentalnog prekida vatre i omogućavanju civilima bezbjedan prolaz, hranu i medicinske zalihe", navodi se.

Dodaje da je drugi korak pomoći Ukrajini da se odbrani te je u tom smislu sve više nacija spremno obezbjediti dodatnu odbrambenu opremu.

"Treće, moramo maksimizirati ekonomski pritisak na Putinov režim. Moramo ići dalje na ekonomske sankcije, izbacivanjem svih ruskih banaka iz SWIFT-a i davanjem našim agencijama za provođenje zakona neviđenih ovlaštenja da ogule fasadu prljavog ruskog novca u Londonu. Moramo krenuti za oligarsima. Do sada je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije za više od 300 članova elite i entiteta, uključujući samog Putina. Ali ove mjere neće biti dovoljne osim ako Evropa ne počne da se odvikava od ruske nafte i gasa koji finansiraju Putinovu ratnu mašinu", smatra Johnson.

Na četvrtom mjestu ističe da bez obzira koliko dugo trajalo mora se spriječiti bilo kakva puzajuća normalizacija onoga što Rusija radi u Ukrajini.

"Lekcija iz ruske invazije na Gruziju 2008. i zauzimanja Krima 2014. je da prihvatanje rezultata ruske agresije samo podstiče još agresije", smatra Johnson.

Dodaje da se ne smije dozvoliti da Kremlj zauzme komad nezavisne zemlje i nanese ogromnu ljudsku patnju, a da nakon toga svijet to prihvati kao da se ništa nije desilo.

"Šesto, moramo djelovati sada na jačanju euroatlantske sigurnosti. Ovo uključuje ne samo jačanje istočnog krila NATO-a, već i podršku evropskim zemljama koje nisu članice NATO-a, koje su potencijalno u opasnosti od ruske agresije, kao što su Moldavija, Gruzija i nacije Zapadnog Balkana. A oni koji učestvuju ili omogućavaju rusku agresiju, poput Bjelorusije, bit će podvrgnuti maksimalnim sankcijama", zaključuje britanski premijer.