Poznavaoci prilika

Poznavaoci prilika na Kosovu, ocjenjuju da je izjava premijera Kosova Albina Kurtija da se Zapadni Balkan suočava sa rizikom od sukoba nema mnogo osnova i da trenutno na političkoj sceni preovlađuju emotivne izjave, a kao eventualni faktor rizika vide Srbiju.

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu za Kosovo onlajn ističe da nema bojazni od sukoba na Zapadnom Balkanu.

"Nema mogućnosti da na Balkanu izbije vojni sukob, sve dok u Ukrajini traje rat", kazao je Spahiu.

Sa njim se slaže i politikolog Belul Beqaj koji ističe da trenutno preovladavaju emocije, a sve je manje racionalnih rješenja.

"Zbog sukoba Rusije sa UKrajinom, izjava Kurtija je vjerovatno njegova procjena da se sukob može proširiti na Zapadni Balkan. Lično mislim da nije realno da se to dogodi, ali da ćemo osjetiti ekonomske i sociološke posljedice sukoba. Građani paniče, jer se sjećaju onoga što se desilo prije dvadesetak i više godina na ovim prostorima", kazao je Beqaj za Kosovo onlajn.

I mada ne daju velike mogućnosti razvoju situacije u regionu u smjeru sukoba, ostavljaju rezervu da bi u nekim okolnostima i do toga moglo da dođe, a Srbiju vide kao potencijalnog izazivača.

"Jedina država koja bi mogla da pravi problem na Balkanu je Srbija, ali i to se neće desiti sve dok traju sukobi u Ukrajini", kazao je Spahiu.

Beqaj takođe ističe da, činjenica, da se Srbija država naoružavala posljednjih godina, izdvaja Srbiju kao jedan od faktora rizika na Balkanu.

"Srbija nije otvarala klinike, hale za operu i balet, nego je investirala u naoružanje. Smatram da Balkan, uključujući i Srbiju treba demilitarizovati. Protiv sam militarizacije kako Srbije tako i svih ostalih država u regionu", kazao je Beqaj.

Spahiu smatra i da trenutna u Ukrajini predstavlja šansu za Kosoovo da ubrza puta ka NATO i EU.

"Evropljani su sada jedinstveni više nego ikada, a s obzirom da većina zemalja priznaje Kosovo, moguć je pritisak na preostalih pet članica Evropske unije da ga priznaju. U tom slučaju, ne bi bilo nikakvih prepreka za članstvo Kosova u Nato i u EU", ističe Spahiu.

Beqaj dijeli mišljenje da su šanse povećane, ali ipak ocjenjuje da je za Kosovo u ovom trenutku dovoljno što je Kfor kao dio NATO prisutan.

"Šanse da Kosovo postane članica NATO su povećane, ali nisu sigurne. Lično smatram da dok je Kfor odnosno NATO na Kosovu, Kosovo je dio NATO, tako da Kosovo o članstvu treba da razmišlja onog trenutka kada se NATO povuče sa Kosova", kazao je Beqaj.

Beqaj potencira kao važno, da bi politički predstavnici trebalo da se osvrnu na druge važnije teme, kao što je ekonomski napredak građana.

"Smatram da bi trebalo da se usmjerimo na zajedničke projekte razvoja i oslobadjanja. Balkan ne mora uvijek biti bure baruta. Može biti i mirna oaza. Mi već deset godina govorimo o nekim sporazumima, a nemamo spremnost da se sastanemo sa predstavnicima drugih strana, a to je vjerovatno naopaka politika predstavnika kako Srbije tako i Kosova. Moramo da imamo racionalno razmišljanje o svemu što se događa, da razmišljamo o miru, saradnji i napretku, a ne o ratu. Mislim da nešto ne štima u našem društvu. Umjesto da govorimo o udržavanju, ili projektima u korist građana, mi razmišljamo o članstvo u NATO i razmišljamo hoće li se sukob proširiti kod nas", zaključuje Beqaj.

Izvor: Kosovo Online