Manuel Saracin

Manuel Saracin, ekspert za istočnu Evropu i političar Zelenih, prvi je specijalni predstavnik njemačke vlade za zapadni Balkan. Pred njim je mnogo posla, mnogo otvorenih pitanja, piše Deutsche Welle.

Sada je i zvanično: od 1. marta, političar Zelenih Manuel Saracin je specijalni predstavnik njemačke vlade za zapadni Balkan.

„Naročito u trenutnoj situaciji, stabilnost i evropska perspektiva zapadnog Balkana su glavni strateški prioritet Njemačke”, rekla je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u srijedu u Berlinu, objašnjavajući odluku vlade da stvori ovu novu poziciju.

„Kao savezna vlada, stvorili smo mjesto specijalnog izaslanika kako bismo zajedno sa šest država na veoma ciljani način radili na perspektivama razvoja i kako bismo im pružili najbolju moguću podršku u tekućim reformskim procesima.”

Zapadni Balkan obuhvata Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

„Zapadni Balkan je srce Evrope”


Prije deset dana društvenim mrežama se proširila glasina o ovoj novoj funkciji. Političarka Zelenih Viola fon Kramon bila je jedna od prvih koja je čestitala i objasnila zašto je Saracin prava osoba za ovu funkciju.

„Zapadnom Balkanu je potrebna snažna i principijelna podrška EU. Među Zelenima u Njemačkoj nema pogodnije osobe za ovu funkciju.”

Saracin je nepokolebljiv pristalica proširenja EU u regionu.

Sam Saracin je na zvaničnu poruku odgovorio na Tviteru: „ZapadniBalkan nije samo u srcu Evrope, to je srce evropske ideje. Radujem se od srca da kao specijalni izaslanik sa našim partnerima služim regionu i za region”.

Četrdesetogodišnji političar Zelenih trenutno je predsjednik Društva – jugoistočna Evropa, čije je sjedište u Minhenu. U prethodna dva zakonodavna perioda, on je više puta bio snažan glas Zelenih u Bundestagu za zapadni Balkan.

U taj zadatak je prerastao tokom svojih parlamentarnih aktivnosti – sam Saracin i danas sebe opisuje prije svega kao stručnjaka za istočnu Evropu. Studirao je historiju, istočnoevropske studije i pravo, prvo na Univerzitetu u Bremenu, a zatim na Univerzitetu u Hamburgu, i dugi niz godina bio je ekspert Zelenih za istočnu Evropu.

Manuel Saracin je četvrti specijalni izaslanik za zapadni Balkan, pridružio se Miroslavu Lajčaku, koji radi za EU, visokom predstavniku Ujedinjenih nacija Kristijanu Šmitu, specijalnom izaslaniku Velike Britanije Stjuartu Piču i američkom diplomati Gabrijelu Eskobaru. Svi oni treba da doprinesu rješavanju otvorenih pitanja i sukoba u jugoistočnoj Evropi.