!

Zapad mora sada da zaustavi ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer ako Kijev padne, to će imati posljedice po ceo istok Evrope, rekao je slovenački premijer Janez Janša za Euroactiv.

"Sto odsto sam ubeđen da ako Rusija ne bude zaustavljena u Ukrajini i padne Kijev, onda će sljedeća meta biti Moldavija, Gruzija, onda će nastati nevolje na Zapadnom Balkanu, onda su Baltičke države sljedeća meta", rekao je on, ponavljajući reči glavnog diplomate EU Josepha Borella.

Janša je takođe upozorio na "domino efekat" ukoliko Rusija uspije u invaziji.

Slovenački premijer rekao je da je ključno da "Evropa nešto nauči iz svoje istorije", misleći na politiku smirivanja tokom Drugog svjetskog rata i jugoslovenskih ratova.

Upoređujući ruskog predsednika Vladimira Putina sa zlobnim ličnostima iz novije istorije Evrope, on je rekao: "ne postoji takva formula za rad sa ljudima koji misle poput Hitlera ili Staljina. Moramo ih zaustaviti na početku."

On je takođe objasnio da iako postoje neke "bizarne sličnosti" između Putina i bivšeg jugoslovenskog lidera Slobodana Miloševića, a Evropa bi mogla da očekuje "iste iracionalne poteze kada stvari ne idu po planu", Rusija nije Jugoslavija i nuklearna je sila.

Uprkos tome, Janša je bio jasan da je neophodno što pre zaustaviti Rusiju na njenom putu.

"To je skupo, sa sankcijama, vojnom pomoći, nije bez žrtava – ali cijena zaustavljanja njega (Putina) sada je hiljadu puta manja od cijene koju bismo platili ako bismo mu dozvolili da zauzme Ukrajinu", rekao je on.

Upitan da li će onima koji se nisu pridružili sankcijama (prije svega Srbija) i osudi biti suđena istorija, Janša je rekao da "svi moraju da odluče".

"To je nešto slično kao kada je nacistička Njemačka napala Poljsku, i mislim da ne bi trebalo da rizikujemo da propadnemo pošto je Zapad u tom trenutku propao", rekao je Janša.