Evropski komesar za proširenje

Evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi poručio je na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u Londonu da su stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana potrebniji neko ikada prije, prenosi Klan Kosova.

"Ovdje smo sa partnerima Zapadnog Balkana da zaključimo da stabilnost i bezbjednost na Zapadnom Balkanu nikada nisu bili potrebniji nego sada. Ovdje smo da pokažemo da moramo da očuvamo mir i stabilnost, da ih produbimo i proširimo“, rekao je Várhelyi.

Evropski komesar je naglasio da svi znaju da je on veliki fan Zapadnog Balkana.

"Za mene je ovaj događaj najbolja prilika da se sretnemo nakon teškog vremena od pandemije koronavirusa, da imamo priliku da se vidimo ovde i da nastavimo sa radom koji je pred nama", dodao je on.

Navodi da je Evropska banka za obnovu i razvoj jedan od ključnih partnera EU kada je riječ o prošlim i budućim investicijama na Zapadnom Balkanu.

"EBRD je jedan od osnivača Investicionog okvira za Zapadni Balkan sa portfoliom koji trenutno iznosi 8,3 milijarde eura, koji je kanalisan kroz 69 projekata“, rekao je Várhelyi.

Olivér Várhelyije tokom svog govora uporedio situaciju u Ukrajini sa Mađarskom 1956. godine,  ističući da je to "deža vi”.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova