Poziv investitorima

Investicioni samit o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), počeo je danas u Londonu, a predsjednica banke Odile Renaud-Basso poručila je da taj region ima veliki potencijal i pozvala investitore da tu realizuju svoje investicije. Ona je takođe pružila podršku Ukrajini, prenosi RTV.

Cilj samita je predstavljanje investicionih i ekonomskih potencijala u regionu Zapadnog Balkana i promocija regionalne saradnje.

"Evropska banka za obnovu i razvoj je uz Ukrajinu, osudili smo invaziju i istakli našu nepokolebljivu podršku za ukrajinske vlasti", poručila je na početku obraćanja Basso i dodala da ta banka osuduje vojnu operaciju koju sprovodi Rusija.

Ona je istakla da je Evropska banka za obnovu i razvoj prije osam godina organizovala prvi susret regionalnih premijera za promociju Zapadnog Balkana kao atraktivne destinacije za investicije, preneo je Tanjug.

Kazala je da je region Zapadnog Balkana opterećen teškim nasleđem geopolitičke prošlosti, ali da su tu sada i uticaji pandemije.

"Mora mnogo da se uradi da bi se unapredilo poslovno okruženje", dodala je Basso.

Dodaje da je Evropska banka za obnovu i razvoj u Zapadni Balkan uložila više od 15 milijardi eura.

Ona je istakla da je veoma važno za razvoj regiona da se realizuju projekti za zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju.

"Ove godine ćemo pokrenuti program mladi u biznisu", rekla je Basso.

Naglasila je da region ima veliki potencijal, makroekonomsku stabilnost i dobru radnu snagu, kao i izglede za evropske integracije.

"Želimo da pozovemo investitore iz cijelog svijeta da nam se pridruže u realizaciji njegovih potencijala", poručila je ona.