Potreban konkretniji odnos prema Rusiji

Počasni konzul Ukrajine u Albaniji Bledi Bajraktari kazao je da nema ugroženih Albanaca i Ukrajuni, da se većina njih nalazi u Kijevu i ocjenio da će, ako se nastavi eskalacija situacije u Ukrajini, to uticati na Zapadni Balkan, prenosi Albanian post.

"Ne zna se koliko će  ovo potrajati, jer to ostavlja Srbiji, koja je satelitska država ruske politike u Evropi i na Balkanu, prostora da ostvari ciljeve koje ima u balkanskim zemljama. Govorimo o politici države kao što je Bosna i Hercegovina koja je podjeljena na dva dijela, moramo imati u vidu politiku koju Srbija ima prema dijelovima teritorije Kosova", rekao je Bajraktari.

On za građane Albanije koji se nalaze u Kijevu kaže da nisu u opasnosti i da su im dostupni brojevi albanske ambasade koja je izmještena u Poljsku.

Dodaje i da je potrebno uvesti oštrije sankcije Rusiji.

"Potreban nam je konkretniji odnos prema Ruskoj Federaciji, kako ne bismo dodatno zaoštravali situaciju, jer bi zaoštravanje moglo da eskalira sukobe, tenzije u Evropi, ali i da dovede do Trećeg svjetskog rata", kazao je Bajraktari.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post