Od prvog marta

Italija će od prvog marta ublažiti antokovid mjere za sve putnike koji dolaze u ovu zemlju, uključujući i one sa Kosova, saopšteno je iz Ambasade Kosova u Italiji.

"Građani koji ulaze u Italiju moraju da popune digitalni formular i pokažu potvrdu o vakcinaciji, ako ne poseduju potvrdu o vakcinaciji, moraju biti u izolaciji pet dana. Kako bi se vratila normalnost u zemlji, italijansko ministarstvo zdravlja potpisalo je novu uredbu kojom se olakšavaju mjere za sve putnike van EU, što uključuje i Kosovo", objavljeno je Facebooku Ambasade Kosova u Italiji.

Kako je navedeno, ova uredba stupa na snagu prvog marta i važiće do kraja tog mjeseca.

"Izuzeće od obavezne potvrede važiće  za posadu transportnih sredstava, za pogranične radnike koji ulaze i napuštaju italijansku teritoriju zbog posla i shodno tome se vraćaju u svoje prebivalište ili dom, učenike i studente koji pohađaju studije u zemlji koja nije država prebivališta, u koju se vraćaju svakodnevno ili najmanje jednom sedmično, kao i svako ko privatnim vozilom pređe na italijansku teritoriju u trajanju do 36 sati", naveli su iz Ambasade.

Takođe, djeca mlađa od 6 godina su izuzeta od obavljanja antigenskog testa.

Izvor: Kosovo Online