Mišljenje analitičara

Srbija se Vašingtonskim sporazumom i kupovinom oružja preorijentisala ka Zapadu, a to se Rusiji neće dopasti, smatraju analitičari, prenosi albanski abcnews.al.

Analitičar Mentor Nazarko kazao je u emisiji "Log" da je Srbija u određenim trenucima dala prednost svom odnosu sa Zapadom, a da je dokaz za to Vašingtonski sporazum.

"Faktor vremena je bio odlučujući. Srbija je povremeno davala prednost odnosima sa Zapadom. Trenutak kada bila bliska sa Zapadom je tokom Vašingtonskog sporazuma. Srbija je javno izjavila da se zalaže za teritorijalni integritet Ukrajine. Ima prostora da Zapad pokuša da zadrži Srbiju u sferi svog uticaja", rekao je Nazarko.

Enver Bytyqi dodao je da postoji mogućnost da odnosi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Rusijom možda neće biti najbolji, jer je Srbija "flertovala" sa Zapadom.

"Pokazao je neku vrstu flertovanja sa Zapadom. Mislim da se Rusiji ne dopadaju svi ovi potezi koje je napravio. Posebno u ovoj konfliktnoj situaciji. Vučić je flertovao sa obe strane", rekao je on.

Izvor: abcnews.al/kosovoonline