Manuel Sarrazin

Novi izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin je član njemačke stranke Zelenih i bio je član Bundestaga od 2008. do 2021. godine. Takođe, aktivno je učestvovao u radu Odbora za evropske poslove i Odbora za spoljne poslove, a bio je i portparol parlamentarne grupe za istočnoevropsku politiku, prenosi portal Klix.ba.

Iako je Njemačka i ranije bila znatno uključena u dešavanja na Zapadnom Balkanu, dolaskom nove vlade, kako podsjećaju, i nakon što su Zeleni preuzeli poziciju Ministarstva spoljnih poslova Njemačke, Njemačka želi pojačati svoj uticaj na procese u zemljama Zapadnog Balkana.

Tim povodom Sarrazin će ujedno biti i prvi čovjek koji će zauzeti ovu poziciju s obzirom na to da ona ranije nije ni postojala u radu bivših njemačkih vlada.

Podsjetimo, prije nekoliko dana nemačko-bosanskogercegovačka mreža Pangea pozvala je Vladu Njemačke da u cilju osiguravanja mira imenuje specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, s posebnim fokusom na Bosnu i Hercegovinu.

Istakli su da bi takav specijalni predstavnik zajedno s izabranim predstavnikom Velike Britanije Stuartom Paetchom koordinirao zajedničku njemačko-britansku politiku u Bosni i Hercegovini.

Manuel Sarrazin je i ranije u nekoliko navrata govorio o stanju u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, za Deutsche welle je u razgovoru u maju 2021. godine naglasio važnost koordinirane njemačko-francuske politike za Zapadni Balkan te se odlučno protivi promjeni granica u regionu.

"Rješenja ne bi smela doprinositi zaoštravanju etničkih linija razgraničenja. I to mora biti merilo koje bi moralo biti izričito formulisano na primjer i u pregovorima u vezi s reformom izbornog prava u Bosni i Hercegovini. Brisel i evropske prestonice moraju svako rješenje meriti prema tome služi manjem etničkom razdvajanju ili postiže upravo suprotan efekat", rekao je Zaracin.

Za sada nije poznato da li će on biti uključen u nadgledanje i sprovođenje tzv. Berlinskog procesa ili njemačka vlada planira znatno širu političku ulogu za ovog zvaničnika na Zapadnom Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Klix.ba