Rok do kraja mjeseca

Ambasadori zemalja Kvinte podneli su Albinu Kurtiju konkretan zahtjev kojim traže da se nađe način da Srbi sa Kosova glasaju na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Srbiji, prenosi Reporteri.

Izvori bliski ovom pitanju nagovjestili su da međunarodna zajednica od premijera Kosova traži da nađe način kako bi državljani Srbije mogli da glasaju na teritoriji Kosova.

Kako prenosi RTV Dukagjini, ovi izvori su ukazali da je ovaj zahtjev upućen šefu vlade ranije ove nedjelje i da je dobio rok da odgovori do kraja mjeseca.

Oni su, kako se navodi, uputili pitanja kabinetu premijera, ali Vlada nije odgovorila, a niko od zvaničnika nije pristao da komentariše ovu temu.

Iako vladini zvaničnici nisu komentarisali, stručnjaci za politička dešavanja na Kosovu kažu da je premijer Albin Kurti sada u teškoj poziciji.

Prema riječima političkog analitičara Agona Maliqija, ovakvu poziciju pogoršala je činjenica da prije izvesnog vremena nije dozvoljen referendum o ustavnim promjenama u Srbiji.

On je pomenuo je Kancelariju za vezu Srbije na Kosovu kao priliku da lokalni Srbi glasaju na referendumu, kao i na izborima.

Maliqi predlaže da svaka odluka koju Vlada donese treba da bude koordinirana sa opozicijom i drugim institucijama. Prema njegovim riječima, pitanje referenduma i održavanja izbora ne treba posmatrati kao odvojeno od dijaloga.

Na sastanku koji je premijer Albin Kurti imao prije nekoliko dana sa specijalnim izaslanicima Escobarom i Lajčakom, razgovarano je i o mogućnosti održavanja srpskih izbora na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri