Zbog rastućih napetosti

Crna Gora i Sjeverna Makedonija pozvale su svoje državljane da ne putuju u Ukrajinu, a ako se već tamo nalaze, da što prije napuste tu zemlju, prenosi N1.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije, zemlje članice NATO, pozvalo je makedonske državljane da ne putuju u Ukrajinu, a ako se tamo već nalaze, da što prije napuste tu zemlju.

„Apelujemo da svi državljani Sjeverne Makedonije, koji u predstojećem periodu planiraju da posjete Ukrajinu, izbjegavaju putovanje u tu zemlju. Dodatno, svi naši državljani koji se sada nalaze u Ukrajini, ukoliko imaju mogućnost, treba u najskorije vrijeme napuste tu zemlju“, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

U tom apelu su objavljeni i brojevi telefona i mejl Ambasade u Kijevu i Ministarstva spoljnih poslova u Skoplju, na koje treba da se jave makedonski građani u Ukrajini i dostave svoje podatke, ako to do sada nisu uradili.

"Ujedno podsjećamo sve naše građane, i one koji se nalaze ovde i one koji su u Ukrajini ili bilo gdje, da prate i da se informišu iz zvaničnih kanala Ministarstva spoljnih poslova, društvenih mreža Ministarstva i Ambasade Sjeverne Makedonije u Kijevu", navodi se u saopštenju.

Napominje se da će Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makdonije nastaviti da prati situaciju u Ukrajini i da će informisati o eventualnim smjernicama za makedonske državljane.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je crnogorske državljane koji borave u Ukrajini da zbog rastućih napetosti i nepredviđene bezbjednosne situacije razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

"Naše državljane molimo da budu u stalnom kontaktu sa ambasadom Crne Gore u Ukrajini", navedeno je u saopštenju crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Kosovo Online/N1 Info