Ministar odbrane Albanije

Ministar odbrane Albanije Niko Peleshi izjavio je da bi invazija Rusije na Ukrajinu mogla da "utiče i na unutrašnju politiku nekih zemalja u regionu, uključujući političke procese između Beograda i Priština", prenosi Gazeta express.

Gostujući u emisiji na Euronews on je objasnio da bi zemlje poput Srbije ili Bosne i Hercegovine mogle biti "politički pogođene" u slučaju moguće ruske invazije na Ukrajinu.

On je pomenuo "goruća i još uvijek otvorena pitanja na Balkanu, poput sjevera Kosova, dijaloga između Beograda i Prištine koji bi mogao biti pogođen ukoliko dođe do se tamo dogodi vojni napad".

“Ne želim da o tome razmišljam kao o sukobu vojski i pozicioniranju država, već kao o eskalaciji situacije, uticaju unutrašnje političke situacije u zemljama poput Srbije koje su pod uticajem Rusije. Imamo žarišta poput sjevera Kosova. Albanija je povezana sa sukobom koji može da se desi na Kosovu, mi smo uz njih. Govorim o političkim sukobima, o narušavanju političkih procesa“, rekao je ministar Peleshi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express