Patetični, lažljivi

Veleizdaja je doista odgovarajuća riječ za opis onoga što je danas učinio Dragan Čović, prijeratni komunist koji se potpisivao ćirilicom, ratni upravnik tvornice koji je Bošnjake logoraše dovodio na ropski rad.

Monstruozan govor održao je Dragan Čović, konstatovao je hrvatski portal Index.hr, koji se krajnje kritički osvrnuo na nastup predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Gostujući u Banjoj Luci na poziv vlasti bh. entiteta, Čović je održao dugačak govor, u kojem je između ostalog rekao "čuvajte Republiku Srpsku", i "toliko ste emocija iznijeli sad ovdje da vam na tome svi mogu zavidjeti“, izdvaja zagrebački portal.

Te je riječi, piše autor, izrekao u gradu iz kojeg su „1992. i 1993. godine sistematski protjerani svi Hrvati koji su tamo prethodno stoljećima živjeli”.

„Protjerani baš zato da bi mogla biti uspostavljena etnički čista Republika Srpska, čije čuvanje sada tako žarko zagovara Čović“, stoji u komentaru.

Autor teksta Čovića je nazvao „veleizdajnikom Hrvata kao naroda, veleizdajnika Bosne i Hercegovine, kao i veleizdajnika općeljudskih i kršćanskih vrijednosti“.

Podsjeća se na dešavanja u Prijedoru 1992. godine, kako se navodi, „brutalno etničko čišćenje cijelog područja od ljudi čiji je jedini krimen tada bio što su Hrvati ili muslimani“.

Dodaje se da je u temeljima Republike Srpske progon i ubijanje hiljada bh. Hrvata, kao i Hrvata iz Hrvatske, poput djece koju je u Slavonskom Brodu ubila granata iz „Republike Srpske u nastajanju“.

‘Patetični, lažljivi govor’
„Veleizdaja je doista odgovarajuća riječ za opis onoga što je danas učinio Dragan Čović, prijeratni komunist koji se potpisivao ćirilicom, ratni upravnik tvornice koji je Bošnjake logoraše dovodio na ropski rad te nakon svega toga vječni predsjednik HDZ-a BiH, tijekom čijeg se mandata na čelu ‘stožerne stranke Hrvata’ broj tih istih Hrvata u BiH prepolovio“, stoji u tekstu koji potpisuje Gordan Duhaček.

„Čović je uvijek bio ljigavac, oportunist i štetočina, ali danas je sve to nadmašio patetičnim, lažljivim govorom u Banjoj Luci, kakvog se ne bi postidio ni ratni zločinac Radovan Karadžić“, dodaje se.

Autor piše da bi Čovićev nastup trebao označiti kraj hrvatske saradnje s njim, dok bi mu zagrebački univerzitet morao oduzeti počasni doktorat koji mu je dodijelio.

„To se, nažalost, neće desiti, pa treba reći da će Čović svojom veleizdajničkom politikom posve uništiti bh. Hrvate, a da će mu u tome, po svemu sudeći, asistirati i službeni Zagreb“, zaključuje se u tekstu.

Navodi se da se, otkako su Zagreb i HDZ BiH preuzeli na sebe brigu o bh. Hrvatima, njihov broj prepolovio, te da su im ratni zločinci nametnuti kao heroji.

“Ipak, prilično sam siguran da će Čović i dalje ostati dragi gost u Banskim dvorima i na Pantovčaku”, stoji na kraju teksta.