Najgori u Evropi

Kosovo ima najveći udio domaćinstava koja žive u energetskom siromaštvu sa 40 odsto, što je znatno iznad evropskog prosjeka od pet odsto, pokazala je studija DOOR-a i EIHP-a koja se bavi energetskim siromaštvom u zemljama koje su članice Sekretarijata Energetske zajednice, prenosi Telegrafi.

Na drugom mjestu je Albanija sa 37 odsto, zatim Sjeverna Makedonija sa 33 odsto, Srbija sa 22 odsto i Crna Gora sa 15 odsto.

Energetsko siromaštvo se prevodi kao nemogućnost pravilnog grijanja domova ili zadovoljavanja dnevnih energetskih potreba.

Prema EurActivu, nedostatak toplote gura siromašne porodice da koriste drva za grijanje svojih domova, što direktno utiče na njihovo zdravlje.

U izvještaju se takođe navodi da domaćinstva koja se smatraju energetski siromašnim ne dobijaju podršku u ispunjavanju svojih energetskih potreba.

Druga studija je pokazala da skoro polovina svih domaćinstava na Zapadnom Balkanu koristi drvo kao sirovinu za grijanje, što negativno utiče na njihovo zdravlje. Evropska agencija za životnu sredinu procjenjuje da je zagađenje vazduha izazvalo više od 30.000 prevremenih smrti u 2019. u šest zemalja Zapadnog Balkana.

"Bez obzira šta sagorevamo, mi stvaramo zagađenje – ovo važi i za sagorijevanje drveta. Veoma je jednostavno: sagorijevanje drva zagađuje vazduh koji udišemo, i iznutra i spolja. Zagađenje vazduha izaziva bolesti kod ljudi, pogoršava hronične bolesti i čak dovodi do brojnih prevremenih smrti. Zdravstveno gledano, Zapadni Balkan hitno treba da pređe na zagrijevanje domaćinstava po principu energetske efikasnosti, a ne zagađivanja", rekla je visoki zvaničnik Alijanse za zdravlje i energetiku Vlatka Matković.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi