Sporazum zajedničke oblasti

Nakon što parlamenti Albanije i Kosova ratifikuju "Sporazum o pravilima režima lokalnog pograničnog saobraćaja" biće stvorena teritorijalno-administrativna cjelina, 30 km unutar Albanije i 30 km unutar Kosova, prenosi Koha.

Rezidencijalni centri pograničnog područja definisani su Protokolom za implementaciju tog sporazuma, koji su potpisale vlade Kosova i Albanije 26. novembra prošlegodine. Da bi se olakšao lokalni saobraćaj biće otvoreno osam novih prijelaza.

U izvještaju Vlade Albanije tamošnjem parlamentu navodi se da je sporazum u cilju olakšavanja lokalnog pograničnog saobraćaja pokrenut u okviru zajedničkih obaveza obe vlade, kako bi se pojednostavile procedure i mjere u vezi sa režimom lokalnog pograničnog saobraćaja i dozvola za ovu namjenu duž granice.

Ovaj sporazum ima za cilj da olakša kretanje stanovnika pograničnog područja, koji imaju pravo da borave u pograničnom području druge strane, pod uslovom da trajanje njihovog boravka nije duže od 90 dana u roku od 180 dana.

Stanovnicima pograničnog područja biće dozvoljen prelazak kopnene granice po režimu lokalnog pograničnog saobraćaja, pod uslovom da posjeduju važeći identifikacioni dokument; posjeduju dozvolu za lokalni pogranični saobraćaj; ne podležu mjerama zabrane ulaska na teritoriju strana potpisnica ili koje ne predstavljaju pretnju po javni red, unutrašnju bezbjednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose.

Nakon ratifikacije sporazuma u parlamentima Albanije i Kosova, biće stvorena teritorijalno-administrativna cjelina, 30 kilometara unutar Albanije i 30 kilometara unutar Kosova, gdje će građani sa obe strane koristiti iste usluge kao i na Kosovu, tako i u Albaniji.

"Ima oko 300.000 stanovnika, koji će imati direktnu korist od ove olakšice. To znači da mogu slobodno pohađati školu od osnovne do srednje škole, u zavisnosti od lokacije obrazovnih institucija sa obe strane granice. Oni mogu da idu na posao sa obe strane granice, bez potrebe za bilo kakvim dokumentom, za bilo kakvu dozvolu, dakle uz potpuno slobodan promet", rekao je ministar unutrašnjih poslova Albanije Bledi Quqi.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla ocjenio je da će sporazum da da novi podsticaj privredi i lokalnim tržištima.

"Demarkacija granice je nemilosrdno podelila porodice, rodbinu, društva i kulturne prostore koji su vjekovima živjeli zajedno. Stanovnici će moći slobodno da se kreću uz posebnu dozvolu za prelazak u definisanim graničnim područjima duž cijele granične linije između dvije zemlje u unutrašnjosti do 30 km sa svake strane. Privremeni granični prijelazi biće otvoreni gdje god se ukaže potreba. Ekonomija će se razvijati i lokalna tržišta će rasti. Studenti će imati lakši pristup obrazovanju preko granice. Privremeni granični prijelazi biće otvoreni kad god bude potrebe za praznike, kulturne i sportske aktivnosti, ili vanredne situacije. Razvijaće se privreda i lokalna tržišta, kao i usluge između dve zemlje", rekao je Sveçla.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore