Saradnja neizbježna

Predsjednik Odbora za nacionalnu bezbjednost u albanskom parlamentu Nasip Naco izjavio je da bi u vezi sa konačnim sporazumom Kosova i Srbije trebalo ići sporim, ali odlučnim koracima jer je saradnja neizbježna, prenosi Reporteri.

"Smatram da moramo da preduzmemo odlučne, ali spore korake u tom pravcu (ka konačnom sporazumu) jer su to zemlje regiona i mi smo u obavezi da sarađujemo. Vjerujem da je naš cilj Evropska unija i moramo da idemo malim ali sigurnim koracima ka Evropskoj uniji, vjerujem da će to biti rješenje za nas, za Kosovo i za cijelu zapadnu Evropu", naglasio je poslanik SP u Albaniji.

Bivši načelnik Sektora za borbu protiv terorizma istakao je da Kosovo i Albanija svakim danom jačaju svoje odbrambene kapacitete, ali o tome niko ne treba da brine.

"Kao i druge zemlje u regionu, ali i Kosovo i Albanija u svakom trenutku u svakom slučaju kao članica NATO-a i jak partner SAD, svakodnevno jačaju svoje odbrambene sposobnosti. Ne namjeravamo da napadnemo druge zemlje u regionu i kažemo da imamo podršku evroatlantskih partnera", rekao je on.

Sukob Ukrajine i Rusije se neće proširiti na Balkan

Naco je ocjenio i da se sukob Ukrajine i Rusije neće proširiti na Balkan.

Kako je rekao, na osnovu informacija koje je Albanija dobila kao država članica NATO-a, ne vjeruje da će se talas ukrajinsko-ruskog sukoba proširiti na Balkan.

"Ne vjerujem da će se talas sukoba koji je u Ukrajini i Rusiji proširiti na Balkan. Potrebno je više saradnje između zemalja regiona jer što budemo kooperativniji to će zemlje regiona biti sigurnije. Napori Rusije da dođe do Balkana i Mediterana su istorijski bili kontinuirani, kao i naši napori da obuzdamo i uspostavimo kordon između zemalja istoka i zemalja Zapadnog Balkana i NATO-a posebno", rekao je Naco.

Naco je zajedno sa članovima Odbora za nacionalnu bezbjednost albanskog parlamenta boravio u dvodnevnoj posjeti Kosovu gdje se sastao sa čelnicima svih bezbjednosnih institucija.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri